Beter renoveren dankzij puntenwolken - Pointify!

Terug naar : onderzoeksprojecten
Moderne digitale technieken zoals puntenwolken openen nieuwe perspectieven voor een efficiëntere renovatie van onze gebouwen.

Oudere gebouwen maken een groot deel uit van ons gebouwenbestand en de renovatie ervan vormt een grote uitdaging om koolstofneutraliteit te bereiken. Het renovatieproces moet daarom worden geoptimaliseerd en vereenvoudigd. Hoewel snelheid geboden is, bestaat het risico dat de kwaliteit en de erfgoedwaarden van gerenoveerde gebouwen verloren gaan. Inzicht in de aard en staat van de gebouwen is bijgevolg cruciaal om de juiste oplossingen te kiezen.

Met nieuwe 3D-scantools kunnen digitale 3D-modellen worden gemaakt die geschikt zijn voor renovatie. De grote verscheidenheid aan technologieën biedt een antwoord aan de behoeften van de industrie, met oplossingen op elke schaal en voor elk niveau van technologische expertise. Te midden van dit alles blijken puntenwolken het meest effectieve formaat te zijn om snel en accuraat informatie over bestaande gebouwen vast te leggen. Deze weergaven met hoge resolutie bieden al een breed scala aan toepassingen. Een aantal uitdagingen moet echter nog worden aangepakt. Ten eerste zijn de gegenereerde gegevens extreem zwaar. Alleen adequate post-processing trajecten kunnen een efficiënt gebruik garanderen van de middelen die voorafgaandelijk zijn besteed om de gegevens te verzamelen. De softwareoplossingen voor de nabewerking zijn echter vaak zeer complex, duur en niet gericht op de bouwsector. Al deze redenen verklaren de hoge prijzen voor de realisatie van digitaliseringsopdrachten, waardoor ze zeldzaam zijn voor kleine renovatieprojecten.
Het Pointify! project heeft tot doel het gebruik van puntenwolken voor de voorbereiding van kwalitatieve renovaties van oude gebouwen te stimuleren en in het bijzonder richtlijnen aan te reiken aan elke professional om de geschikte digitaliseringsaanpak te kiezen; nuttige instrumenten te ontwikkelen en samen te stellen voor de manipulatie, visualisatie en annotatie van puntenwolken; eenvoudige benaderingen voor gegevensverwerking te testen; te experimenteren met de stand van de techniek van numerieke benaderingen in de verwerking van puntenwolken en mogelijkheden te identificeren voor elk niveau van digitale maturiteit.

Het project dient ook als testlaboratorium waarin een architectenbureau de ontwikkelingen kan begeleiden, ze kan testen en van deze vorderingen kan profiteren.

Onze publicaties over dit onderwerp

Met de steun van

In samenwerking met

Hebt u vragen over dit onderzoeksproject?

Gerelateerde projecten