Ontwikkeling van een prefabwand in geëxtrudeerd beton - Larcowall

Terug naar : onderzoeksprojecten
Het gebruik van prefabbeton is bedoeld als een kwalitatieve, economische, duurzame en architectonisch veelzijdige oplossing.

Prefabricage biedt vele voordelen, zoals controle van de productiekwaliteit, beheersing van de weersomstandigheden en snelle montage. Gedreven door deze visie van voortdurende verbetering en modernisering heeft Georgy Collard, al meer dan 20 jaar algemeen aannemer, de onderneming LARCO opgericht. Ondanks alle voordelen die prefabricage biedt, bieden de productiekosten niet voldoende marge om wanden van gewapend beton zoals die momenteel worden geproduceerd concurrerend te maken met traditionele metselwerkwanden. 

Om kosteneffectiever en meer concurrerend te zijn, is het van belang de productietijd te verkorten. Het is op basis van deze vaststelling en dankzij de reeds in de fabriek aanwezige installaties, dat de ontwikkeling van een verticale geëxtrudeerde holle draagwand van gerecycleerd beton wordt uitgevoerd. In plaats van massaal te investeren in een gerobotiseerd systeem voor de bekistings- en wapeningsoperaties, wil LARCO namelijk haar 4 productielijnen die worden gebruikt voor de productie van voorgespannen holle elementen, benutten door de productietechniek aan te passen aan verticale elementen om zo standaardwandelementen in serie te kunnen produceren. 

Het project bestaat in de ontwikkeling van een nieuw, goedkoop bouwsysteem dat gebruik maakt van het BIM-systeem en profiteert van de voordelen van prefabricage door extrusie. Het systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van gerecycleerde materialen is flexibel en kan worden aangepast aan elk type architectuur en zal de thermische en akoestische inertie-eigenschappen van beton behouden. Het project ontwikkelt en optimaliseert de extrusietechniek, de nodige wapeningselementen, de samenstelling van het beton waarin gerecycleerde granulaten zijn geïntegreerd alsook de hoekelementen, verbindingen en assemblages. Een BIM-object wordt ontwikkeld en het project evalueert ook het potentieel van 3D-printing. 

In samenwerking met

Met de steun van

Hebt u vragen over dit onderzoeksproject?

Gerelateerde projecten