Naar hoofdinhoud

Het WTCB werd Buildwise: lees er hier alles over.

Smart Buildings Illustrated - SBI

Terug naar onderzoeksprojecten
Technologie & digitalisering zetten zich door in de bouwsector, ook bij gebouwen in gebruiksfase. Door doorgedreven monitoring aan de hand van sensoren, analyse van data, toepassing van AI,… evolueren gebouwen naar smart buildings.
Start: 1 juli 2020 Eind: 1 juli 2020

Technologie & digitalisering zetten zich door in de bouwsector, ook bij gebouwen in gebruiksfase. Door doorgedreven monitoring aan de hand van sensoren, analyse van data, toepassing van AI,… evolueren gebouwen naar smart buildings.

Dit heeft uiteraard ook impact op de manier waarop aannemers en servicebedrijven werken. Een voorbeeld: door de klant na installatie de extra dienst van ontzorging aan te bieden, kan de aannemer de correcte werking van de installaties vanop afstand opvolgen en tijdig ingrijpen waar nodig. Op deze manier stijgt de klanttevredenheid, onstaat er een langetermijnrelatie met de klant en wordt de installateur niet op de meest ongelegen momenten opgeroepen voor hoogdringende herstellingen, wat hem tegelijk in staat stelt om zich beter focussen te op zijn hoofdactiviteiten (bv. het plaatsen van nieuwe installaties en het planmatig onderhouden van bestaande installaties).

Het mag duidelijk zijn dat de toekomst voor alle bouwprofessionelen berust op het inzetten op een continue en proactieve dienstverlening. Het is daarbij belangrijk om al tijdens het ontwerp na te denken over de technologieën die men in het gebouw zal implementeren en de eventuele diensten die men tijdens de gebruiksfase ervan zal aanbieden, evenals over de manier waarop deze technologieën het bouwproces en de samenwerking met andere bouwprofessionelen zullen beïnvloeden.       

Doelstellingen en resultaten

Met dit specifieke project willen we aannemers (groot EN klein) en bouwheren (en bij uitbreiding de hele sector) informeren en inspireren om in te zetten op smart buildings. Dit doen we door case study’s (bestaande projecten) over smart buildings neutraal te documenteren en hierover op een begrijpelijke manier te communiceren.

In de case study’s gaat bijzondere aandacht naar de impact voor en de rol van de aannemer. Case study’s kunnen zowel gaan over uitvoeringsaspecten, maar ook over nieuwe opportuniteiten voor de aannemers (veranderende businessmodellen op gebied van onderhoud, nieuwe diensten (‘As A Service’), …) en meerwaardecreatie voor de klant.

Het verwachte effect van de case study’s is:

  • Voor de aannemer (+ architecten, studiebureaus,…): Men doet inspiratie op over hoe zelf de stap richting smart buildings te zetten, komt te weten wat dit voor zijn/haar bedrijf betekent en leert waarin zoal meerwaarde voor de klant gecreëerd kan worden.
  • Voor de bouwheer: door voorbeelden van slimme gebouwen en de meerwaarde die dit kan creëren te zien, wordt men geïnspireerd door de mogelijkheden en aangezet om ook zelf de stap richting smart buildings zetten, wat de bouwsector stimuleert (financieel + innovatie).

De case study’s zijn te vinden op:

www.digitalconstruction.be/nl/case/
en op www.smartbuildingsinuse.be/case-study/

       

Hebt u vragen over dit onderzoeksproject ?