Bouwplaatslogistiek

Terug naar : bouw 4.0

Een vlotte en duurzame logistiek voor stedelijke bouwplaatsen

In drie jaar tijd kon in het kader van het ‘BCCC’-project (Brussels Construction Consolidation Center) een logistiek platform gecreëerd worden om de levering van bouwmaterialen en de toeleveringsketen van bouwplaatsen te verbeteren. Om dit te bereiken, zijn meerdere diensten ter beschikking van bouwplaatsen gesteld: just in time, just in place, digitale oplossingen, kwaliteitscontrole, omgekeerde logistiek ...

In 2021 hebben Buildwise en zijn partners de experimenten voortgezet en verschillende taken van het project voltooid. De bedoeling daarvan is vooral om organisatorische aanbevelingen voor bedrijven op te stellen, hun milieu-impact te berekenen en zowel de rol van de sociale economie als van een consolidatiecentrum in een context van circulaire economie te definiëren. Vervolgens werd een communicatie-event gehouden ter afsluiting van dit grootschalige experiment.

De gebruikers van het platform zijn overtuigd van de relevantie ervan en van de noodzaak om de toeleveringsketen van bouwplaatsen te verbeteren

Alle projectpartners waren overtuigd van de noodzaak van een dergelijke logistieke oplossing. Ze mogen dan ook trots zijn op het resultaat: een vermindering van de maatschappelijke kosten met 59 %, van de CO₂-uitstoot met 66 % en van de verkeersopstoppingen rond de bouwplaatsen met 90 %.
Het consolidatiecentrum kan bovendien de overgang naar een circulaire economie vergemakkelijken, dankzij het beheer van overschotten, materialen voor hergebruik en retourpallets.