Renovatiedetails

Terug naar : green deal

Energetische renovatie: leidraad voor het ontwerp en de uitvoering van bouwknopen

Energetische renovatie is een van de hoofddoelen van de ‘Green Deal’ en dus ook een van de prioriteiten uit ons strategisch plan ‘Ambities 2025’. Een van de uitdagingen van deze renovation wave is kwaliteitsvolle bouwdetails produceren tegen een schappelijke prijs. Uit een enquête die gehouden werd onder onze leden is gebleken dat het nuttig zou zijn om principedetails, inclusief specifieke eigenschappen, toe te voegen aan onze databank. Het voordeel is dat er dan rekening gehouden wordt met alle prestaties die een bouwdetail moet garanderen: stabiliteit, continuïteit van de thermische isolatie en de luchtdichtheid, beperking van de hygrothermische risico’s ...

Een hele verzameling Buildwise-expertise in elk detail voor een kwaliteitsvolle energetische renovatie tegen een schappelijke prijs

Zo hebben we in 2021 bijvoorbeeld vijf fiches opgesteld en gepubliceerd met meer dan 20 details met betrekking tot de binnenisolatie van bestaande muren (‘BE REEL!’-project). Elke aansluiting wordt geïllustreerd aan de hand van duidelijke technische tekeningen. Ze bieden verschillende opties en verschaffen informatie om inzicht te krijgen in het detail in kwestie, de uitdagingen en de aanpassingsmogelijkheden, in functie van de situatie en de fasering van de werkzaamheden.

Deze databank, die sinds 2016 beschikbaar is en regelmatig bijgewerkt wordt, is een waardevol hulpmiddel: ze is niet alleen volledig, gebruikersvriendelijk en evolutief, maar stelt de bouwprofessionals ook in staat om aan de hand van enkele criteria alle nodige informatie te vinden. Om het gebruik ervan te stimuleren, plaatsten we een teaser op sociale media om nieuwe bezoekers aan te trekken.

Daarnaast bekijken we ook de mogelijkheden van digitale tools zoals BIM om meer visualisatiemogelijkheden te bieden en ons interne productie- en publicatieproces te verbeteren.