Het versnellen van de renovatiegolf is een absolute prioriteit in het streven naar klimaatneutraliteit. Als een van de pijlers van de ‘Green Deal’ is het dan ook een belangrijke doelstelling van het plan met ambities voor 2025 van Buildwise om daaraan een duidelijke bijdrage te leveren.
Leer jouw innovatiecentrum kennen
Als onderzoekscentrum kijkt Buildwise steeds naar de toekomst opdat de sector zou blijven evolueren en innoveren en vooral kwalitatief en competitief sterk zou staan. Buildwise is opgericht in 1959 door en voor de bouwsector. Over Buildwise - Leer jouw innovatiecentrum kennen.
Binnen Buildwise verricht het team van het labo Renovatie en Erfgoed innovatief onderzoek op internationaal, nationaal en regionaal niveau rond de volgende aspecten:
- diagnose van gebouwen en bouwschade vóór de renovatie
- onderzoek naar materialen en technieken voor de conservatie en bescherming van historische gebouwen
- de verzoening van erfgoed, comfort en energie
- geïndustrialiseerde technieken voor een versnelde en verbeterde renovatie
- het gebruik van moderne, digitale 3D-technieken zoals fotogrammetrie, laserscanning, drones en 3D-printing voor de renovatie en restauratie van het bestaande gebouwenbestand.
De huidige klimaatuitdagingen en noodzakelijke herstellingen aan het bestaande gebouwenpatrimonium maken verder onderzoek en innovatie rond deze thema’s actueler dan ooit tevoren. De recente digitale revolutie biedt hierbij bovendien enorme mogelijkheden!
Na meerdere jaren ervaring in de wereld van innovatieve energie-/comfortmonitoring, drones en 3D-fotogrammetrie, wil het labo het potentieel van deze thematieken structureel uitbreiden. Vooruitstrevend onderzoek richting geautomatiseerde 3D-metingen, materiaal- en bouwschadeherkenning, geïndustrialiseerde renovaties … ligt op de plank!
Jouw profiel
Jouw profiel:
Om ons renovatie- en restauratieteam verder uit te breiden, zijn we daarom op zoek naar een enthousiaste en gemotiveerde collega die:
- geboeid is door moderne renovatieprojecten én historische – al dan niet beschermde – gebouwen
- grote interesse heeft voor (en bij voorkeur ervaring heeft met) innovatieve digitalisatietechnieken (‘Capturing Reality’) voor de diagnose van bestaande gebouwen. Praktische ervaring in een van de volgende domeinen is een grote meerwaarde:
- laserscanning, fotogrammetrie en drones
- verwerking van puntenwolken en 3D-modellering
- automatische beeldanalyse en -detecties
- (basis)kennis van programmatie (bv. Python of andere)
- voeling (en bij voorkeur ervaring) heeft met vernieuwende technieken voor versnelde en kwalitatief hoogwaardige renovaties van onze bestaande gebouwen
- beschikt over een master- (of doctoraats)diploma van ingenieur(-architect).
Welke eigenschappen vormen een troef?
- Je hebt een analytische geest en bent kritisch, maar constructief ingesteld.
- Je kan niet alleen analyseren, maar ook synthetiseren, en bent in staat om je boodschap aan te passen aan je doelpubliek.
- Je hebt affiniteit met toegepast onderzoek.
- Je hebt oog voor vernieuwing en innovatieopportuniteiten.
- Je werkt graag in teamverband en staat open voor samenwerking met teams binnen en buiten Buildwise.
- Je bent flexibel ingesteld en kan zelfstandig werken.
- Je neemt graag initiatief, samen en in overleg met anderen.
- Je houdt van uitwisselingen met de bouwsector.
- Je hebt een goede kennis van het Nederlands en het Frans. Kennis van het Engels en/of het Duits zijn belangrijke extra troeven.
- Je hebt al ervaring met projectmanagement.
Dit zijn jouw voornaamste taken:
- Samen met het gedreven, enthousiaste en multidisciplinaire team van het labo Renovatie en Erfgoed bouw je de huidige renovatiethema’s verder uit en denk je mee na over innovatieve onderzoeksprojecten, waarbij je ook zelf onderwerpen of thema’s voorstelt. In functie van je ervaring krijg je aangepaste verantwoordelijkheden.
- In nauwe samenwerking met de Belgische bouwprofessionals verricht je praktijkgericht en toegepast onderzoek rond de hoofdthema’s van het labo.
- Je valoriseert de onderzoeksresultaten en opgedane kennis, zodat nieuwe inzichten en praktijken doorstromen naar verschillende actoren uit de bouwsector via thematische werkgroepen, workshops, publicaties en lezingen.