Naar hoofdinhoud

Onze databank met bouwdetails bevat meer dan 450 2D- en 3D-constructiedetails en bouwkundige tekeningen, klaar voor gebruik in jouw plannen. Ontdek het snel!

Buildwise is steeds op zoek naar nieuwe collega’s die graag willen meewerken aan de toekomst.

 

Onderzoek & Innovatie
Limelette (proefstation)
Master of doctoraat
5-10 jaar ervaring
Onbepaalde duur

Leer jouw innovatiecentrum kennen

Als onderzoekscentrum kijkt Buildwise steeds naar de toekomst opdat de sector zou blijven evolueren en innoveren en vooral kwalitatief en competitief sterk zou staan. Buildwise is opgericht in 1959 door en voor de bouwsector. Over Buildwise - Leer jouw innovatiecentrum kennen.

Binnen Buildwise voert het team van het laboratorium Verwarming en Ventilatie (HVAC) al jaren innovatief onderzoek met betrekking tot de technische installaties van gebouwen, namelijk:

 • innovatieve verwarmingssystemen voor gebouwen (met onder meer aandacht voor hernieuwbare-energiebronnen, warmtepompen, lage-temperatuuremissie, warmtenetten en warmteopslag, biomassa …)
 • alternatieve oplossingen voor het koelen van gebouwen via passieve en actieve koeltechnieken
 • efficiënte ventilatiesystemen, met hoge binnenluchtkwaliteit en laag energieverbruik, onder meer via vraaggestuurde ventilatiesystemen en slimme ventilatiestrategieën
 • multifunctionele installaties en energiesystemen waarbij buffering, stockage en flexibiliteit een antwoord is om tot een geïntegreerd aanbod van de HVAC-installateur te komen
 • hulpmiddelen en tools voor de HVAC-installateur voor een beter ontwerp en een geschikte dimensionering.

De thematieken waar het labo Verwarming en Ventilatie zich over buigt, zijn actueler dan ooit. De klimaatuitdagingen, en nog specifieker de energietransitie, zorgen voor belangrijke impulsen voor vernieuwing en innovatie in de HVAC-sector (zie ook https://ambities2025.Buildwise.be/nl/green_deal/inzetten-op-toekomstgerichte-energieoplossingen/). Er dient ingezet te worden op toekomstgerichte energieoplossingen. Het gebruik van fossiele brandstoffen zal verminderen of afgebouwd worden en de sector zal op termijn naar een ander, geïntegreerd aanbod evolueren met minder uitstoot van broeikasgassen en een groter aandeel hernieuwbare energie. Ook rond hernieuwbare energiesystemen, collectieve netwerken en energieflexibele wijken staat er ongetwijfeld één en ander te gebeuren. Ten slotte biedt de digitale revolutie nieuwe mogelijkheden voor een betere sturing van de aanwezige energiesystemen, met een continue evolutie naar intelligente (‘smart’) systemen, gebouwen, wijken en steden.

Jouw Profiel

 • Je hebt minstens vijf jaar ervaring, bij voorkeur in het ontwerpen van bijzondere technische installaties, en een grote interesse in de uitdaging van de energietransitie.
 • Je hebt affiniteit met het berekenen en dimensioneren van installaties.
 • Je hebt een goede kennis van de uitdagingen van de energietransitie (actoren, belangen, innovatieve oplossingen die op de markt komen …). Je hebt affiniteit met beleid en regelgeving.
 • Je bent geïnteresseerd in toegepast onderzoek en innovatieve meet- en monitoringtechnieken.
 • Je beschikt over een masterdiploma of bent doctor in toegepaste of industriële ingenieurswetenschappen, ingenieur-architect of bio-ingenieur.
 • Je hebt een analytische en wetenschappelijke kijk, maar je bent ook geïnteresseerd in de praktische aspecten van technische installaties en van de bouw.
 • Je kunt synthetiseren en beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. Je weet je boodschap aan te passen aan je doelgroep.
 • Je werkt graag in teamverband en staat open voor samenwerking met externe actoren.
 • Je bent flexibel en autonoom en je houdt van diversiteit in je takenpakket.
 • Je hebt een goede talenkennis (Nederlands, Frans, Engels).

Dit zijn jouw voornaamste taken:

 • Samen met het enthousiaste en multidisciplinaire team van het labo HVAC zet je in op toekomstgerichte energieoplossingen en marktopportuniteiten in de HVAC-sector. De focus ligt in eerste instantie op een geïntegreerd aanbod van warmte, koeling, hernieuwbare energie, stockage en flexibiliteit.
 • Je voert, met interne en externe partners, onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten uit in een breed HVAC-veld, dat zowel de ontwerp- als de uitvoeringsaspecten van multifunctionele technische installaties omvat.
 • Je bevordert de resultaten van je onderzoek en verspreidt informatie naar de bouwsector door trainingen te geven, deel te nemen aan werkgroepen en conferenties, en publicaties te schrijven. Het succesvol betrekken van diverse partijen en stakeholders bij projecten en valorisatie-activiteiten is hierbij van belang.
 • Je werkt in een team van zeer gemotiveerde collega’s waar je zal samenwerken met tal van interne en externe actoren.

Dit bieden wij jou:

 • Een heel gevarieerde en uitdagende job met een marktconform en groeiend verloningspakket, aangevuld met extralegale voordelen.
 • Je komt terecht in een professionele omgeving waar er ook tal van doorgroeimogelijkheden zijn.
 • Welzijn is een belangrijk aandachtspunt bij Buildwise. Je beschikt dan ook over een flexibel uurrooster met de mogelijkheid tot telewerk, waardoor er een goede balans is tussen werk en privé.
 • Kom je met het openbaar vervoer? Dan voorzien we een regeling vanaf het treinstation.

Rekruteringsproces:

 1. Stuur ons jouw cv en motivatiebrief.
 2. Leuk dat je solliciteert! Je wordt zo snel mogelijk gecontacteerd.
 3. Telefonisch interview: je wordt telefonisch gecontacteerd door onze recruiter of jouw toekomstige leidinggevende om alvast kennis te maken. Hieruit vloeit eventueel een eerste gesprek op kantoor voort.
 4. Eerste gesprek: tijdens het eerste gesprek leren we elkaar een beetje kennen en stellen we je allerlei vragen. Hier leggen we jou eventueel een voorbeeldsituatie voor, waar je ter plekke de tijd voor krijgt om deze uit te werken.
 5. Tweede gesprek: tijdens jouw laatste gesprek maak je alvast kennis met onze HR-dienst en krijg je alle praktische info over wat wij jou te bieden hebben.
 6. Contractvoorstel: proficiat je bent nu officieel een Buildwiser!

Sollicitatieformulier

Werk mee aan het Buildwise-verhaal en bezorg ons je cv !
Solliciteer

Meer jobs zoals deze