Alles weten over binnenbepleisteringen? Bekijk dan onze publicaties, te beginnen met de nieuwe TV 284!

TV 284: een update voor de uitvoering van binnenbepleistering!

Na meer dan 25 jaar was de praktijkcode voor binnenpleisterwerk aan een update toe. Dat is nu gebeurd met de publicatie van de nieuwe TV 284!

Dit document onderscheidt zich eerst en vooral door de beschikbaarheid van een vrij uitgebreid normatief kader en door de definitie van prestatie-eisen en selectiecriteria op basis van dit kader. Ze neemt de in de norm beschreven kwaliteitsniveaus voor gladde afwerkingen over en zet de afwerkingsgraden om in geometrische tolerantieklassen. De TV biedt tenslotte een hele reeks aansluitingsdetails, vooral met schrijnwerk, om een hoger niveau van luchtdichtheid te bereiken. 

Naar de TV 284

Bron: Ecowez

Een voordelige oplossing!

Kleipleisters, die ook in de Europese norm NBN EN 13914-2 voor de uitvoering van binnenbepleisteringen al aan bod komen, zijn zeer populair om esthetische en ecologische redenen. Ze kunnen ook helpen om de relatieve vochtigheid van de binnenlucht onder controle te houden.

Deze pleister is nu genormaliseerd (NBN B 14-003) en zijn specificaties worden behandeld in de TV 284. Ook artikel 2021-04.05 Het gebruik van kleipleisters als binnenafwerking is aan dit type pleisterwerk gewijd.

Ik wil graag het artikel lezen

Gratis checklists

Deze twee checklists zijn ontwikkeld door Buildwise en helpen je om elk aandachtspunt af te toetsen voor een optimaal resultaat.

Source: Knauf

Een correcte toepassing

Wanneer moet een voorbehandeling worden toegepast om een duurzaam resultaat te verkrijgen en te voorkomen dat het pleisterwerk loskomt? NBN EN 13914-2 en TV 284 (vanaf p. 43) geven je de regels van goed vakmanschap voor de uitvoering van een binnenbepleistering!

 

 

Lees er alles over vanaf p. 43
5.12 Droite 01

Aansluitingsdetails

Hoe voer je de aansluitingsdetails aan de voet van de muur, aan het plafond en aan het schrijnwerk uit, om een duurzaam resultaat en een uitstekende luchtdichtheid te bereiken?

 

TV 284 toont typische oplossingen aan de hand van verschillende schema's!

Naar de aansluitingsdetails vanaf p. 29

Source: Knauf

Hoe omgaan met kwaliteitseisen?

Vanuit de sector komen regelmatig vragen over hoe de eisen voor de kwaliteitsniveaus voor gladde binnenpleisteroppervlakken en de geometrische toleranties geïnterpreteerd moeten worden.  

Deze eisen en hun interpretatie worden toegelicht in ons toegewijd artikel.

 

Ga naar het artikel