Buildwise KLKL Bovaa

Over Buildwise

Buildwise helpt bouwprofessionals om kwaliteit, productiviteit en duurzaamheid te verbeteren en maakt de weg vrij voor innovatie op werven en in bouwbedrijven.

Jouw innovatiecentrum

Buildwise is de nieuwe naam van het vroegere Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB), opgericht in 1959 door de bouwsector. Buildwise heeft als missie om bouwprofessionals te ondersteunen bij hun dagelijkse taken. De praktijk staat daarbij voorop. Daarom zijn de Technische Comités, waarin vertegenwoordigers uit de bouwsector zetelen, cruciaal voor onze werking.

Strategische doelstellingen

Niet alleen de naam Buildwise is nieuw sinds november 2022, ook onze strategische doelstellingen zijn bijgestuurd:

  • Van een onderzoekscentrum naar een innovatiecentrum: Buildwise wil in de sector kennis doorgeven die de kwaliteit, productiviteit en duurzaamheid daadwerkelijk verbetert. Zo maken we de weg vrij voor innovatie op werven en in bouwbedrijven.
  • Een katalysator voor kennisdeling en verbetering: Buildwise wil zijn verbindende rol nog versterken. Om de uitdagingen van vandaag en morgen het hoofd te bieden, willen we dan ook de hele sector in beweging zetten.
  • Van multidisciplinaire naar transdisciplinaire expertise: Buildwise bekijkt problemen vanuit verschillende invalshoeken en pakt ze aan met beide voeten stevig in het werkveld. Om solide oplossingen te vinden, hanteren we een alomvattende, geïntegreerde aanpak. Daarbij staan drie pijlers centraal: technologie, duurzaamheid en vakmanschap.

Het ontstaan

Het WTCB werd in 1959 opgericht als een particuliere onderzoeksinstelling, bij toepassing van de Besluitwet De Groote. Die wet, genoemd naar de toenmalige minister van Economische Zaken, had tot doel om het toegepaste onderzoek in de industrie te bevorderen en het concurrentievermogen te verhogen.

De drijvende kracht achter de oprichting van het WTCB  was Pierre Holoffe, medestichter van de Nationale Confederatie van het Bouwbedrijf (NCB), het huidige Embuild.

Naast Buildwise zijn er vandaag nog een aantal andere Centra De Groote in België, waaronder het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW).

Onze hoofdopdrachten

Buildwise …

  • onderzoekt: we voeren innovatief wetenschappelijk en technisch onderzoek om richtlijnen over de beste manieren van werken op te stellen voor onze leden
  • informeert: we communiceren de resultaten van ons onderzoek en bieden onze leden technische en organisatorische ondersteuning
  • innoveert: we dragen bij tot de algemene innovatie en ontwikkeling in de bouwsector, onder meer via contractonderzoek op aanvraag van de industrie en de overheid

Diensten op maat voor iedereen

Buildwise is er om ondernemers zoals jij te helpen. Antwoorden op technische vragen, ondersteuning bij het bedrijfsbeheer, opleidingen, toegang tot publicaties en bouwdetails ... Neem zeker eens een kijkje in ons aanbod.

Meer over Buildwise

Een rondleiding door onze vestiging in Limelette

De hoofdzetel van Buildwise bevindt zich in Zaventem. Daarnaast hebben we vestigingen in Brussel en Limelette. In deze video leidt Anne De Baetzelier je rond op de campus in Limelette van – toen nog – het WTCB.