Naar hoofdinhoud

Onze databank met bouwdetails bevat meer dan 450 2D- en 3D-constructiedetails en bouwkundige tekeningen, klaar voor gebruik in jouw plannen. Ontdek het snel!

Opleiding

Milieu-impact en Levenscyclusanalyse (LCA): Hoe zit dat nu? | Brussel

LCA

Circulaire en biogebaseerde bouw... Zijn ze gunstig voor het milieu en het klimaat? Eerste seminarie in een reeks van 3.

Organisator: Buildwise
Inschrijven niet meer mogelijk.
 
De bouwsector is verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot, het gebruik van 50% van alle wereldwijd ontgonnen grondstoffen en 40% van het afval geproduceerd in Europa. 
In het licht hiervan worden ambitieuze doelstellingen vastgesteld om de voetafdruk van de bouwsector te verkleinen en worden verschillende duurzame bouwoplossingen naar voren geschoven. Maar wat is hier van aan? Hoe kan men de milieu-impact van materialen en gebouwen beoordelen? Wat is de milieu-impact van een circulaire oplossing in vergelijking met een niet-circulaire oplossing? Zullen biogebaseerde materialen en oplossingen volstaan om de CO2-uitstoor te verlagen?

Deze reeks van 3 seminaries heeft tot doel antwoorden te geven op deze veelgestelde vragen. Het eerste seminarie is een inleidende sessie over levenscyclusanalyse (LCA) en de milieu-impact van materialen en gebouwen. Deze inzichten vormen de basis voor een beter begrip van de aspecten die aan bod komen in de volgende seminaries, met name de milieu-impact van circulaire en biogebaseerde oplossingen.
 
SEMINARIE 1
"Natuurlijke materialen hebben een negatieve CO2-uitstoot", "De impact van de productie van isolatiematerialen is groter dan de voordelen van de isolatie van gebouwen", "Het gebruik van beton moet worden vermeden", ..
Als het gaat om de impact van de bouw op milieu en klimaat is er geen gebrek aan meningen en adviezen. Veel van deze beweringen zijn echter onjuist of moeten worden genuanceerd. In deze opleiding worden enkele veelgestelde vragen en voorstellen rond de milieu-impact van materialen en gebouwen onder de loep genomen en verduidelijkt.

Het gebruik van levenscyclusanalyse (of LCA) helpt te begrijpen hoe de milieu-impact in de bouwsector kan worden beperkt. In deze opleiding komen aspecten als transport, de levensduur van materialen of energieverbruik in gebouwen aan de orde. Er wordt concrete informatie gegeven over de aspecten die een invloed hebben op de milieu-impact van materialen of gebouwen, en hoe je daar als bedrijf iets aan kunt doen.

Doelen
• Introductie van de principes van LCA 
• Algemene informatie geven over de milieuprestaties van de materialen en gebouwen.
• Concrete informatie geven over de milieu-impact van materialen en specifieke oplossingen.

Programma 
12.30 uOntvangst en lunch
13.30 uOpleiding: LCA en de milieu-impact van materialen
14.45 uPauze
15.00 uOpleiding: De milieu-impact van bouwenelementen en gebouwen
15.45 uGetuigenis door ir.-arch. Robin Allaer van Stadswoud architectuur: Gebruik van LCA en TOTEM in de praktijk
16.15 uVragen en discussie
17.00 uEinde
 
Dit is een tweetalig event NL-FR met simultaanvertaling.

Volg ook:
 
Seminariereeks georganiseerd in samenwerking met Build.Circular en in het kader van de Technologische Dienstverlening C-Tech.
 
 
20 april 2023
Avenue des Arts 20
Brussel, België
€ 35,00 Deelnameprijs (excl BTW)

Extra informatie

Geen subsidie

C-Tech BCB Logo An Mice