3 veelvoorkomende rekenvragen bij sanitaire installaties (en de juiste cijfers)
Als sanitair installateur krijg je ongetwijfeld te maken met technische rekenvragen waar je niet altijd onmiddellijk het antwoord op weet. Hoe groot moet een opslagtank voor sanitair warm water bijvoorbeeld zijn? Of hoe lang moet je de kranen laten openstaan om een drinkwaterinstallatie correct te spoelen? En vanaf welke hardheid is het aangeraden om leidingwater te ontharden?
In deze blog beantwoorden we deze drie vragen over sanitaire installaties telkens met één duidelijk cijfer. Ook geven we je praktische tips en staan we stil bij enkele belangrijke aandachtspunten.
En wat met je andere technische vragen?
Wij hebben de antwoorden.
Lees onze gids met de dertig meestgestelde rekenvragen bij installateurs van sanitair, verwarming en ventilatie.
Vraag 1: “Mijn klant woont in een eengezinswoning met drie slaapkamers. Hoeveel volume moet de opslagtank voor sanitair warm water hebben?”
150 liter
Dit antwoord geldt niet voor alle gevallen. Om het benodigde volume te bepalen, heb je drie gegevens nodig:
- Het beschikbare vermogen om het water te verwarmen (via een ketel of warmtepomp)
Bijvoorbeeld 10 kW
- De gewenste temperatuur van het warm water
Bijvoorbeeld 60 °C
- De positie van de temperatuursensor
Bijvoorbeeld halverwege de tank (het nuttige volume V van 75 liter dat je afleest op de PV-curve moet je dan met twee vermenigvuldigen om het reële volume van 150 liter te bekomen)
Meer weten?
- Dossier 2019/2.11: Hoe dimensioneer ik mijn SWW-productie-installatie?
- Zit je met een technisch probleem, vraag dan zeker jouw technisch advies aan.
Vraag 2: “Voordat ze in gebruik wordt genomen, doe ik een spoeling van de drinkwaterinstallatie in een eengezinswoning. Hoe lang moet ik de kranen laten openstaan?” oe lang moet ik de kranen laten openstaan om een drinkwaterinstallatie te spoelen?
4 minuten
Om de kwaliteit van het water dat uit de kraan komt te garanderen, is het cruciaal om een drinkwaterinstallatie te spoelen voordat die in gebruik wordt genomen. Zo verwijder je onzuiverheden die tijdens het transport, de opslag of de plaatsing in de installatie zijn terechtgekomen.
Voor een spoeling in een eengezinswoning open je alle kranen, te beginnen met de kraan die het verst stroomafwaarts van de meter is geplaatst. Zodra je de laatste kraan hebt geopend, laat je het water vier minuten stromen. Sluit de kranen dan in de tegenovergestelde richting.
Meer weten?
- Dossier 2021/4.16: Spoelen van drinkwaterinstallaties vóór hun ingebruikname (rekenvoorbeeld)
- Dossier 2020/2.11: Moeten drinkwaterinstallaties vóór hun ingebruikname gespoeld worden?
- Video nr. 91: Spoelen van drinkwaterinstallaties (waarom en hoe spoelen)
- Webinar nr. 79: Spoelen van drinkwaterinstallaties vóór hun ingebruikname (rekenvoorbeeld)
- Zit je met een technisch probleem, vraag dan zeker jouw technisch advies aan.
Vraag 3: “Een klant klaagt over kalkaanslag op zijn glazen douchewanden. Vanaf welke hardheid is het aangeraden om leidingwater te ontharden?”
Vanaf 25 °f
Wanneer de hardheid van het leidingwater meer dan 25 °f bedraagt, kun je overwegen om een sanitaire installatie uit te rusten met een antikalktoestel. Deze hardheid komt vaak voor in België, behalve in het noorden van Vlaanderen en het zuidoosten van het land.
Aangezien het in principe alleen nodig is om sanitair warm water te ontharden, plaats je het toestel bij voorkeur vlak voor de warmwaterinstallatie. De vorming van kalk (ketelsteen of calciumcarbonaat) versnelt immers naarmate de temperatuur toeneemt en is verwaarloosbaar in koud water, zelfs boven de 40 °f.
Onder de 15 °f hoeft het water niet behandeld te worden omdat er zich hierin geen kalk vormt. Tussen de 15 en de 25 °f is dit evenmin noodzakelijk, maar is een behandeling wel aangeraden wanneer de watertemperatuur oploopt boven de 60 °C.
Meer weten?
Meer weten?
- Dossier 2021/6.4: meer weten over antikalktoestellen?
- Dossier 2017/4.12: beoordeling van de prestaties van antikalkbehandelingen
- Monografie 31: best beschikbare technieken (BBT) voor legionellabeheersing in nieuwe sanitaire systemen.
-
Zit je met een technisch probleem, vraag dan zeker jouw technisch advies aan.