Toleranties bij ruwbouwwerken

Het is niet altijd eenvoudig om haarfijn te weten welke criteria van toepassing zijn voor de vlakheid van een vloer of het uitzicht van een wand in beton – zeker niet als er op de werf of na oplevering een discussie ontstaat. Daarom probeert Buildwise steeds heldere afspraken vast te leggen rond toleranties, uitvoeringsklassen en beoordelingsmethoden. Voor ruwbouw hanteerden we die aanpak ook in onze recente Technische Voorlichtingen.

TV 285: de basis voor toleranties bij betonwerken

De recente Technische Voorlichting 285 is een onmisbare gids voor wie instaat voor de uitvoering van constructies met elementen uit ter plaatse gestort beton en geprefabriceerde elementen. Hoofdstuk 11 staat helemaal in het teken van toleranties: welke zijn de toegestane afwijkingen (bv. “Wat zijn de te respecteren toleranties voor de niveauverschillen tussen aanpalende betonwanden”?) en meetmethodes (bv. “Hoe meet je de vlakheid van een ?”) voor verschillende constructieve elementen?

Naar TV 285

Geen tolerantie voor tijdverlies? Wij kunnen je helpen!

Tijdverlies is de grootste vijand van elke bouwprofessional. Daarom maakte Buildwise handige tabellen, met een compleet overzicht van de toleranties die van toepassing zijn op jouw werk én op de materialen die je gebruikt. Bovendien leggen ze de link naar de juiste norm of referentiedocument!

Toleranties: bekijk het maar!

Ben je eerder visueel ingesteld? Bekijk dan onze demonstratievideo’s. Je vindt er beknopte, maar heldere informatie over de verschillende . Hoe wordt correct gemeten en wat er loopt vaak fout bij de meting? Wanneer val je binnen de vooropgestelde tolerantie en wanneer er buiten? Onze video’s bieden het antwoord.

Til je metselwerk naar een hoger niveau met TV 271

Technische Voorlichting 271, en in het bijzonder hoofdstuk 6, biedt heldere inzichten in de uitvoeringstoleranties die elke aannemer moet kennen. Wil je graag weten hoe je de geometrische precisie van je metselwerk kunt waarborgen en beoordelen? Ontdek dan de toelaatbare afwijkingen voor traditioneel metselwerk, zowel met betrekking op de stabiliteit, de functionaliteit als het uiterlijk. TV 271 gidst je door het hele proces.

Naar TV271

Gevelmetselwerk uit baksteen: de voegdikte afstemmen op de materiaaltoleranties

Wat is het verband tussen de voegdikte, de toleranties van gevelstenen, en de keuze van het metselwerkverband? Om gevelmetselwerk te realiseren met een gewenste voegdikte en zo een esthetisch eindresultaat te garanderen moet je de afwijkingen in gevelsteenformaten en de keuze van het metselverband goed overwegen. Ben je benieuwd hoe je het uitzicht van gevelmetselwerk kunt optimaliseren? Dan is dit artikel er voor jou.

Lees meer

Hoe moet je toleranties onderling combineren?

Hoe ga je om met de optelsom van bouwtoleranties van materialen en de uitvoering? Dit artikel licht toe hoe de individuele toleranties bij bouwelementen, zoals geprefabriceerde betonwanden, kunnen leiden tot significante afwijkingen. In plaats van simpelweg de maximale toleranties op te tellen, biedt het een realistischere aanpak. Benieuwd hoe je de gecombineerde tolerantie correct berekent? Ontdek het nu en optimaliseer je bouwprojecten.

Lees meer

Gratis webinars rond metselwerk

Een Technische Voorlichting doornemen is niet altijd eenvoudig. Je vindt het antwoord op heel wat van je vragen rond toleranties en metselwerk in deze korte, maar diepgaande reeks webinars rond metselwerk.

Webinar metselwerk:

50 shades of grey? Omgaan met grijstintverschillen in een ter plaatse gestort zichtbeton

Buildwise ontwikkelde voor jou een bouwgebrek die het fenomeen beschrijft van het optreden van grijstintverschillen in een wand uit ter plaatse gestort zichtbeton en er de oorzaken van onderzoekt. Er worden ook enkele herstellingsmaatregelen en preventieadviezen voorgesteld.

Lees meer

Waar kan ik terecht voor specifieke vragen?

Heb je meer specifieke vragen over de normen rond toleranties in de bouw? Raadpleeg dan de Normen-Antenne Toleranties en uitzicht op onze website. Je kunt er ook contact opnemen met onze specialisten voor meer diepgaande vragen.

TV 268 voor bouwwerken met zichtbeton

Technische Voorlichting 268 biedt bouwprofessionals een uitgebreide leidraad voor het realiseren van bouwwerken met zichtbeton. Het document benadrukt het belang van een nauwkeurige specificatie van het gewenste uiterlijk van zichtbeton, inclusief de definities van de klassen en de bijbehorende toleranties. Deze specificaties omvatten aspecten zoals textuur, kleurconsistentie, en de afwerking van naden en centerpenopeningen, die essentieel zijn voor het bereiken van de gewenste esthetische kwaliteit. De TV onderstreept het belang van een zorgvuldige planning en uitvoering om aan de hoge esthetische eisen van zichtbeton te voldoen.

Naar TV 268

Relevante publicaties over tolerantie bij ruwbouwwerken