Virtual en augmented reality

Terug naar : virtual & augmented reality

Wat zijn virtual en augmented reality?

Als gebouwen complexer worden, wordt het ontwerp, de planning en de uitvoering ervan steeds uitdagender. Opkomende technologieën zoals virtual en augmented reality helpen om projecten en informatie te visualiseren, waardoor het inzicht in het project en de communicatie tussen projectpartners verbetert. Leer het verschil tussen deze technologieën en hoe ze kunnen worden gebruikt in de verschillende fasen van een bouwproject.

Virtual reality

Dankzij virtual reality is het mogelijk om een 3D-model van een gebouw op ware grootte te visualiseren en er vrij in te bewegen. De gebruiker wordt voorzien van een virtualreality-headset, waardoor hij de fysieke wereld om hem heen niet meer ziet en dus als het ware volledig in de virtuele wereld ondergedompeld wordt. Hij of zij gaat volledig op in het digitale model. De projectpartners hebben daardoor een beter overzicht over het gebouw en kunnen mogelijke problemen al voor de start van de werkzaamheden opsporen. Op die manier, en dankzij een betere voorbereiding (bv. veiligheid op de bouwplaats), worden fouten op de bouwplaats beperkt en wordt de planning gemakkelijker nageleefd. Virtual reality kan ook nuttig zijn bij de communicatie met de klant. De klant is zich immers beter bewust van zijn project en de keuzes die hij maakt. Hij kan het project gemakkelijk en snel visualiseren in zijn context, maar is zich ook bewust van volumes, texturen en kleuren. Naast klanttevredenheid zorgt deze technologie ook voor een betere communicatie en een kleiner risico op last minute veranderingen. Tot slot is een ander belangrijk aspect van virtual reality het gemak waarmee opleidingsscenario’s ontwikkeld kunnen worden. Dankzij de mogelijkheid om toekomstige professionals op te leiden zonder risico’s voor personeel of materieel en zonder beperking met betrekking tot de omvang (simulatie kraan of werken op hoogte), maar vooral gezien het feit dat actieve opleidingsscenario’s aanpasbaar en herhaalbaar zijn, is deze technologie zeer populair bij opleidingscentra.

Augmented reality

In tegenstelling tot virtual reality is het met augmented reality nog steeds mogelijk om de echte wereld te zien. Deze wordt echter aangevuld met extra informatie die zichtbaar is via een headset, op een tablet of op een smartphone. Deze informatie kan al dan niet gekoppeld worden aan overeenkomstige plaatsen in de fysieke wereld.

Meestal gaat het om relatief eenvoudige gegevens, zoals getallen, tekst, symbolen, schema’s of foto’s. De informatie verschijnt echter alsof er een laag aangebracht is over de echte wereld. 3D-interactie met deze gegevens is dus niet mogelijk of niet erg nauwkeurig. In de praktijk is het mogelijk om op de bouwplaats technische informatie over materialen of een constructiedetail te visualiseren of om de gebouwde toestand te vergelijken met de geplande toestand. Als het gebouw eenmaal gebouwd is, bijvoorbeeld tijdens een onderhoudsbezoek, maakt deze technologie het ook mogelijk om technische gegevens (temperatuur, gebruikstijd, fouten) direct over de installaties te zien verschijnen. In combinatie met technologieën om vanop afstand te bellen, kan een expert dankzij de camera op een smartphone vanop een andere locatie raad of technisch advies geven, zonder dat hij zich dus hoeft te verplaatsen. Zo kan snel een goede oplossing gevonden worden. Kortom, alle beschikbare informatie kan dus ter plaatse gevisualiseerd worden. Om nauwkeurigheid tot op de centimeter te garanderen, zal het waarschijnlijk echter noodzakelijk zijn om een beroep te doen op de zogenaamde ‘mixed reality’.

Mixed reality

Bij mixed reality wordt de fysieke wereld aangevuld met virtuele 3D-modellen die bekeken kunnen worden met behulp van een headset of smartphone. Deze modellen nemen hun exacte locatie en schaal in beslag. De virtuele objecten en de gebruiker kunnen in interactie treden met de echte wereld (bijvoorbeeld elementen van het virtuele model kunnen verborgen worden achter fysieke objecten). Mixed reality vereist meer geavanceerde en doorgedreven technologieën dan augmented reality, maar bereikt een grotere nauwkeurigheid. Bij mixed reality is het bijvoorbeeld mogelijk om de werkelijke locatie van elementen zoals technische kokers of wachtwapeningen nauwkeurig te vergelijken met de geplande of ontworpen locatie.

 

Mixed reality lijkt het resultaat te zijn van augmented reality voor professionals. De ontwikkeling ervan is nog niet helemaal klaar. De technologie evolueert volop en wordt in de loop der jaren steeds toegankelijker.

Contacteer ons!

Indien je vragen hebt over Augemented of Virtual Reality, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder.