Prijswijzigingen & prijsevoluties berekenen en opvolgen met behulp van een tool

Terug naar : buildwise-tools
De prijzen van bouwmaterialen en lonen blijven (sterk) evolueren. Als aannemer houd je best rekening met deze prijswijzigingen omdat er behoorlijk wat tijd kan verstrijken tussen het moment dat je de offerte opmaakt en het moment dat je factureert. Hoeveel die prijswijzigingen bedragen en hoeveel je je prijzen moet herzien, kan je berekenen met de tool van Buildwise.
Revtool Notext Square
Versie 3.0
14 maart 2024

Bereken prijsstijgingen met RevTool

De tool wordt iedere maand geüpdatet. Automatische gegevensupdate bij het openen van de tool - sinds 05/04/2023 (Het openen kan iets langer duren dan voorheen - als u problemen ondervindt, kunt u de tool opnieuw downloaden)

Opmerking 

 

De Excel-tool die je gaat downloaden bevat macro's. De bestanden moeten worden "unblocked" voordat ze kunnen worden geopend.

Hoe? Rechtsklik op het Bestand >> Eigenschappen >> Tabblad Algemeen >> Vink het vakje "Unblock" helemaal onderaan het venster aan.

Of volg de online gedetailleerde procedure.

Wij willen er echter op wijzen dat de prijsindexering niet automatisch geschiedt. De met de klant overeengekomen prijs moet worden gerespecteerd en kan niet eenzijdig worden aangepast.
De prijs kan, juridisch gezien, enkel aangepast worden (zowel naar boven als naar beneden) indien in het contract een prijsherzieningsformule werd opgenomen.

Heb je bijkomende juridische info nodig? Ben je op zoek naar modeldocumenten of juridische clausules voor jouw offerte of contract?
Contacteer dan zeker je beroepsorganisatie Embuild of Bouwunie of een jurist.

Aan de slag met RevTool

Ga aan de slag in 4 stappen:

- Stap 1: Werkblad "Grafiek evolutie van de indexen"
Op dit werkblad kunt u de evolutie van de prijzen van materialen, lonen, energie, producten & diensten, ... zien via aanpasbare grafieken

- Stap 2: Werkblad “Standaardprijsherzieningsformule”
Het tweede werkblad biedt u de mogelijkheid berekeningen te maken met de standaard prijsherzieningsformule van de bouwsector.


- Stap 3: Werkbladen “Prijsherzieningsformule op maat 1” en “Prijsherzieningsformule op maat 2”
Met de volgende twee werkbladen kunt u een gedetailleerde herzieningsformule opstellen die overeenstemt met de specifieke kenmerken van uw activiteitensectoren / door uw bedrijf gebruikte materialen / meetstaatposten / ...

- Stap 4: Werkblad "Indexeringen lonen per PC"
Op dit werkblad kunt u het effect van de loonindexeringen op de personeelskosten zien, per paritair comité (arbeiders & bedienden)

De andere werkbladen bevatten alle gegevens die zijn gebruikt voor de berekeningen in de eerste werkbladen. Zij geven u meer uitleg en kunnen ook worden gebruikt voor diepgaandere analyse.Opgelet: Deze tool wordt maandelijks bijgewerkt.

De tool wordt iedere maand geüpdatet. Wil je aan de slag met de laatste info, download de tool dan opnieuw..

Screenshot van de tool.

Voor vragen over de tool en het gebruik ervan kan je de afdeling "Beheer en kwaliteit" van Buildwise contacteren. Je kan hen ook altijd via mail bereiken op volgend e-mailadres gebe@buildwise.be                                                                

Voor juridische vragen over de toepassing van de herzieningsformules kan je contact opnemen met Embuild of Bouwunie.