Dimensionering van sanitaire expansievaten

Terug naar : buildwise-tools
Wanneer er gebruikgemaakt wordt van een boiler voor het voorzien van sanitair warm water, dan kan men een expansievat plaatsen om in de installatie een constante druk te bekomen. De Duitse norm DIN 4807-5 reikt hiervoor een dimensioneringsmethode aan. Buildwise stelt een tool ter beschikking die deze berekening kan vergemakkelijken.
Versie 1.3
08 december 2022

Rekentool

De toepassing van het rekenblad wordt beschreven in de handleiding.

Contact

Vincent Jadinon

Opmerking

 

De Excel-tool die je gaat downloaden bevat macro's. De bestanden moeten worden "unblocked" voordat ze kunnen worden geopend.
Hoe? Rechtsklik op het Bestand >> Eigenschappen >> Tabblad Algemeen >> Vink het vakje "Unblock" helemaal onderaan het venster aan.

Of volg de online gedetailleerde procedure

De dimensionering verloopt in drie stappen:

  1. invoering van de algemene gegevens van de installatie, zoals de waterinhoud van de boiler en de insteltemperatuur van het sanitaire warme water
  2. theoretische berekening van het volume (bruto-inhoud) van het expansievat
  3. keuze van het sanitaire expansievat (model) uit een lijst van op de Belgische markt beschikbare producten.

Nadat men de rekentool gedownload heeft, moet deze geopend worden met Microsoft Office Excel. Hierbij moet men eventuele wijzigingen toestaan en de macro’s inschakelen om de tool te kunnen gebruiken. De toepassing van het rekenblad wordt beschreven in de handleiding.

Dimensionering van sanitaire expansievaten: schermafbeelding.