Hoe kunnen scheuren in een binnenbepleistering ter hoogte van de aansluiting tussen de muur en het plafond vermeden worden?

Vakgebied

Terug naar : faq

Scheuren in de binnenafwerking in de hoek tussen de wanden en het plafond zijn nooit volledig te vermijden. Men kan wel maatregelen treffen om dit risico te beperken. 

 

Bij muur- en plafondbepleisteringen moet de stukadoor een insnijding  in het nog verse pleister maken (horizontaal indien de wanden na het plafond bepleisterd worden en verticaal indien omgekeerd) en vervolgens een soepele voeg aanbrengen. 

 

Bij niet-dragende binnenwanden is het risico op barsten groter. Het gebruik van een strook wapeningsweefsel of van allerhande profielen, lijsten of plinten die de voeg maskeren of net accentueren, is dan ook aanbevolen. 

 

Bij lichte binnenwanden en verlaagde plafonds (bv. uit gipskarton) moet men aan de onderlinge aansluiting eveneens in een zekere speling voorzien of een insnijding maken. Nadien kan men ook hier een soepele kitvoeg, profiel, lijst of plint aanbrengen. Het gebruik van een voegband of wapeningsnet wordt niet altijd voorgeschreven door de fabrikanten. 

Meer informatie