Is de toepassing van een waterwerend middel op een gevelmetselwerk doeltreffend?

Thema

Terug naar : faq

Ja. De meeste waterwerende middelen die tegenwoordig in de handel verkregen kunnen worden, zijn doeltreffend, aangezien ze waterdampdoorlaatbaar zijn, de absorptie van het (regen)water door de gevel verhinderen en de vervuiling van de gevel vertragen. In bepaalde gevallen kan het gebruik van dergelijke middelen echter afgeraden zijn. Dit geldt met name wanneer er veel zouten in het metselwerk aanwezig zijn. In dit geval zou de toepassing van waterwerende middelen het schadebeeld immers kunnen verergeren of zelfs nieuwe problemen kunnen creëren.

Bijkomende informatie in onze publicaties:

  • TV 224: Waterwerende oppervlaktebehandeling (vervangt TV 140).

    Waterwerende oppervlaktebehandelingen zijn het onderwerp van deze Technische Voorlichting. De inhoud is gebaseerd op onderzoek in de Buildwise-laboratoria. (151)

    Bekijk § 5.4.4.
  • Monografieën 02.5: Gids voor de restauratie van metselwerk. Deel 5 : Gevelafwerking en gevelbescherming (geleverd met de aflevering "Inleiding" en delen 1, 2, 3, 4A en 4B; de aangegeven prijs geldt voor de zeven afleveringen samen).

    Dit vijfde deel detailleert de procedures die deel uitmaken van de restauratie van de gevelafwerking: vooronderzoek van de gevelafwerking, behandeling en voorbereiding van de ondergrond, uitvoering van de afwerking, beoordeling van de werken, aanbrengen van een afwerkings- of beschermingslaag.

    Bekijk Procedure 201.