Mag men een elektrische vochtmeter gebruiken om de droging van een muur te controleren na een behandeling tegen opstijgend grondvocht?

Thema

Terug naar : faq

Neen. Elektrische vochtmeters zijn niet geschikt voor de controle van de droging van een muur na een ingreep tegen opstijgend grondvocht. De werking van deze apparaten wordt namelijk sterk beïnvloed door de aanwezigheid van hygroscopische zouten (bv. nitraten). Dit heeft tot gevolg dat men er op een perfect droge muur met een hoge zoutconcentratie aan het oppervlak toch hoge vochtwaarden mee zal aflezen. Om het reële vochtgehalte van de muur te bepalen, neemt men dus best zijn toevlucht tot een andere techniek, zoals een meting met de carbidefles of een weging van proefstukken.

Bijkomende informatie in onze publicaties:

  • Monografieën 02.2: Gids voor de restauratie van metselwerk. Deel 2 : Opstijgend grondvocht en zouten (geleverd met de aflevering "Inleiding" en delen 1, 3, 4A, 4B en 5; de aangegeven prijs geldt voor de zeven afleveringen samen).

    Dit tweede deel detailleert de te volgen procedures voor het diagnosticeren en behandelen van metselwerk tegen opstijgend grondvocht en zouten. Verder bevat het procedures voor de controle van de doeltreffendheid van de behandeling vóór de afwerking en voor de uitvoering van bijkomende maatregelen.

    Bekijk Procedures 52 en 76.
  • TV 252: Vocht in gebouwen. Bijzonderheden van opstijgend vocht (vervangt de TV 210).

    Vocht in gebouwen is een vaak voorkomend probleem. In de TV 252 vinden de bouwprofessionelen informatie om opstijgend vocht te detecteren en te verhelpen.

    Bekijk § 4.6.