Moet iedereen betrokken bij het project kunnen modelleren om de meerwaarde van BIM te bereiken?

Thema

Terug naar : faq

Een algemeen (samengesteld) BIM-model van een project is over het algemeen opgebouwd uit verschillende disciplinemodellen: bv. een model architectuur, een model stabiliteit en een model technieken. Deze disciplinemodellen worden apart gemodelleerd en samengebracht in een coördinatiemodel.

Sommige disciplines dienen verder (geometrisch) uitgewerkt te worden bij de uitvoeringsfase en vragen bijgevolg aanvullend modelleerwerk. Een aannemer die niet rechtstreeks betrokken is bij dergelijke disciplines kan echter deelnemen aan het BIM-proces zonder zelf te moeten modelleren. Het volstaat dat hij in staat is om de modellen te bekijken en te lezen aan de hand van een (gratis) viewer.

Een schilder, een parketplaatser of een stukadoor moet niet noodzakelijkerwijze modelleren om te kunnen genieten van de voordelen van BIM. Het volstaat dat hij een model kan lezen (meer in het bijzonder de hoeveelheden) en elementen kan extraheren uit het model, zodat hij de meetstaat kan invullen en zijn offerte kan opmaken.

Er zijn zodoende 2 groepen die bijdragen tot het welslagen van BIM: zij die moeten kunnen modelleren en zij waarvoor het volstaat om modellen te kunnen bekijken en hoeveelheden te lezen in het model.

MODELLEREN = NOODZAKELIJK VOOR DE BEPAALDE PARTIJEN
MODELLEZEN = NOODZAKELIJK VOOR IEDERE BETROKKEN PARTIJ

TO DO: MAAK DE OPTIMALE KEUZE IN FUNCTIE VAN DE ACTIVITEITEN VAN UW BEDRIJF