Betere mobiele ontvangst dankzij nieuw type beglazing

Terug naar : nieuws

Al eens problemen ondervonden met de ontvangst van mobiele data in een goed geïsoleerd gebouw? Dit is onder andere te wijten aan het gebruik van bouwmaterialen met steeds efficiëntere thermische eigenschappen. Beglazing heeft tegenwoordig een coating van metaaloxiden voor warmte-isolatie. Deze coating verzwakt elektromagnetische golven en mobiele signalen, wat aanleiding geeft tot een slechte(re) ontvangst van externe netwerken binnenin het gebouw.

Betere mobiele ontvangst dankzij nieuw type beglazing - Meilleure réception des données mobiles grâce à un nouveau type de vitrage

Om dit op te lossen werd een nieuw type beglazing ontwikkeld. Het betreft hoog-rendementsbeglazing waarbij een uniek patroon van fijne lijnen met een laser in de metalen coating wordt aangebracht. Dankzij de fijne lijnen worden de signalen van mobiele telefoons toegelaten, terwijl dit geen enkel effect heeft op de thermische (low-e of solar control) eigenschappen van het glas. Daarnaast zijn de met laser gegraveerde lijnen onwaarneembaar voor het blote oog. Dit worden vaak frequentie selectieve oppervlakten (FSS ou Frequency Selective Surface) genoemd. Lees hier meer over in ‘Hoe blijf je geconnecteerd in een geïsoleerd gebouw?’.

Bij een andere poging om dit type beglazing te bekomen, werd gewerkt met een patchwork, bestaande uit delen met en delen zonder coating op het glas. Deze oplossing bleek echter visueel niet geheel performant te zijn en werd tot nu toe (nog) niet gecommercialiseerd.

Voordelen

Hoewel deze beglazing initieel ontwikkeld werd voor en toegepast wordt in treinen, is deze oplossing nu ook toepasbaar in gebouwen. De beglazing blijkt slechts een kleine verzwakking van het mobiele signaal te veroorzaken, vergelijkbaar met deze veroorzaakt door enkele beglazing. Tevens zou het werken voor alle operatoren en alle huidige en toekomstige frequentiebanden. De behandeling zou bovendien nagenoeg geen impact hebben op de overige technische prestaties van het glas. De gegraveerde lijnen in de coating zijn onzichtbaar en het systeem vergt geen energieverbruik in tegenstelling tot de meer gebruikte signaalversterkers.

C-Watch Inspiring construction technology

C-Watch is een technology watch die opgestart werd op initiatief van de Technologische dienstverlening Duurzaam bouwen en duurzame ontwikkeling met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en InnovIRIS, het Brussels Instituut voor onderzoek en innovatie.