Betonstorten bij warm weer: neem de juiste maatregelen

Terug naar : nieuws

De hoge temperaturen die we momenteel meemaken, hebben een directe impact op betonstorten. Het beton wordt minder lang verwerkbaar en het risico op scheuren neemt toe.

Beton storten

Om je hiertegen te wapenen, moet je specifieke maatregelen nemen zodra de omgevingstemperatuur boven de 25°C stijgt. Deze worden in detail beschreven in § 9.6 van TV 285. De volgende maatregelen worden in het bijzonder aanbevolen : 

 

  1. Vermijd het gebruik van bekistingen die zonlicht absorberen en geef de voorkeur aan "gebakeliseerde" platen van het type Multiplex. 
  2. Pas de samenstelling van het beton aan (keuze van cement, bindingsvertrager, enz.) in overleg met het studiebureau en de betoncentrale, rekening houdend met specificaties met betrekking tot duurzaamheid en uiterlijk indien relevant. Vermijd in elk geval het toevoegen van water op de werf. 
  3. Verminder de wachttijden op de werf (kies bijvoorbeeld een centrale in de buurt van de wef en plan het storten zo goed mogelijk).  
  4. Voor oppervlakken die niet beschermd worden door een bekisting, onmiddellijk na het betonneren een gepaste nabehandeling uitvoeren (zie § 9.2.2 van TV 285) en deze voldoende lang aanhouden. 
Voor meer informatie, raadpleeg TV 285