Koude temperaturen en vorst kunnen een negatieve invloed hebben op de kwaliteit en de uiteindelijke prestaties van beton. Zo vertraagt de verharding en vermindert de uiteindelijke sterkte.
Koude en vorst kunnen nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit en prestaties van beton.
Het uithardingsproces wordt vertraagd en de uiteindelijke sterkte is lager. Bij temperaturen onder de 20°C moet de ontkistingstijd al verlengd worden (link naar het nieuwsbericht gemarkeerd in geel hieronder).
Bij intensere koude moeten extra maatregelen worden genomen. In de praktijk geldt de gouden regel dat aanvullende beschermingsmaatregelen nodig zijn als de temperatuur tijdens het betoneren of in de 72 uur daarna lager is dan 5°C.
Deze maatregelen worden in detail beschreven in § 9.4 van TV 285 (en de norm NBN B 15-400).
We raden vooral aan om:
- de betonsamenstelling aan te passen: een cement met snelle verharding gebruiken, het cementgehalte verhogen, de hoeveelheid water verminderen, een verhardingsversneller gebruiken ... Hierbij moet er echter wel op toegezien worden dat de uitvoeringsspecificaties nageleefd worden
- de transporttijd te beperken (door te opteren voor een centrale dicht bij de werf) en het betonstorten zo goed mogelijk te plannen, zodat er zo weinig mogelijk tijd verstrijkt tussen het moment waarop het water en het cement met elkaar in contact komen en het betonstorten
- sneeuw en ijs te verwijderen van de bekisting, wapening ...
- het beton vóór en na de ontkisting thermisch te beschermen: bij voorkeur houten bekistingen gebruiken die weinig water opnemen, metalen bekistingen isoleren, blootliggende betonoppervlakken voorzien van isolatie.