Naar hoofdinhoud

Het WTCB werd Buildwise: lees er hier alles over.

Blokken op basis van afvalhout

Terug naar nieuws

In houtvezelbeton, vervaardigd op basis van afvalhout zijn de minerale granulaten in het beton (deels) vervangen door houtvezels. Als bindmiddel wordt cement toegevoegd. Er zijn al verschillende types van blokken, bijvoorbeeld metsel- of bekistingsblokken op de markt. We bespreken enkele voorbeelden.

Blokken op basis van afvalhout - Blocs à base de déchets de bois

Holle metselblokken

Een Frans bedrijf ontwikkelde een dragend metselblok met verticale perforaties, waarin afvalhout wordt verwerkt, afkomstig uit zagerijen en van afgedankte paletten. Elke m² muur zou circa 28 kilo hout bevatten, goed voor 16,5% van het totale gewicht. De blokken zijn 20 cm breed en hoog en 50 cm lang. Ze zouden geschikt zijn voor dragende binnen- en buitenmuren van eengezinswoningen en kleine collectieve gebouwen tot drie bouwlagen hoog. Volgens de technische fiche kan je ze niet gebruiken voor ondergrondse muren.

Verwerking

De blokken worden traditioneel gemetseld met gewone metselmortel en leveren een dragende muur op met een R-waarde van 0,85 m².K/W, die je dus het best extra isoleert. Je kan isolatie aanbrengen langs de binnen- (bv. cellulose) of langs de buitenzijde (bv. houtvezelplaten) van de muur. De buitenzijde kan je afwerken met een pleister, de binnenzijde met gipspleister of gipsplaten.

Eigenschappen

De blokken wegen 17 kilo per stuk en zijn daarmee volgens de producent vlot te manipuleren. Volgens zijn informatie zijn ze resistent tegen brand, schimmel, termieten en degradatie ten gevolge van condensatie. Ook zouden ze goede akoestische eigenschappen kunnen voorleggen en geen negatieve invloed hebben op het binnenklimaat. Verder zouden de blokken volledig recycleerbaar zijn.

Bekistingsblokken

Houtvezelbeton wordt ook gebruikt voor de productie van bekistingsblokken die voor 80% uit afvalhout en voor 20% uit cement bestaan. Ze hebben grote holtes die worden opgevuld met een isolatiemateriaal (bv. EPS, rotswol, PUR, resolschuim, cellulose, houtwol) en, om de stevigheid van de muur te garanderen, met stortbeton. De blokken zouden geschikt zijn voor zowel dragende als niet-dragende binnen- en buitenwanden van alle gebouwtypes. De varianten voor binnenwanden zijn niet geïsoleerd en worden zonder mortel of water droog op elkaar gestapeld of aan elkaar bevestigd met een kliksysteem.

Eigenschappen

De bekistingsblokken hebben volgens de fabrikant goede akoestische eigenschappen. Ze nemen geen vocht op, rotten niet en zijn onbrandbaar en 100% recycleerbaar. Ze zijn licht, gemakkelijk manipuleerbaar en u kunt ze met eenvoudig gereedschap verzagen of doorboren. Voor de binnen- en buitenafwerking van de wanden zijn er diverse mogelijkheden.

C-Watch Inspiring construction technology

C-Watch is een technology watch die opgestart werd op initiatief van de Technologische dienstverlening Duurzaam bouwen en duurzame ontwikkeling met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en InnovIRIS, het Brussels Instituut voor onderzoek en innovatie.

De "C-Watch" is geen oplijsting van producten of methodes die hun nut of kwaliteit bewezen hebben, en een publicatie kan geenszins gezien worden als een kwaliteitsoordeel van WTCB of zijn partnerorganisaties over het desbetreffende product of methode, noch voor producten of methodes in ontwikkelingsfase noch voor deze die reeds op de markt aangeboden worden.

C-Watch

WTCB biedt de "C-Watch", samen met zijn partnerorganisaties, aan als een innovatieondersteunende dienst, waarbij innovatieve ideeën en producten gepubliceerd worden als inspiratiebron in een eerste stap in het innovatieproces van bouwbedrijven.