De unieke proefpost HAMSTER is nu operationeel bij Buildwise in Brussel

Terug naar : nieuws

Van theorie naar praktijk: beoordeling van de werkelijke thermische prestaties en robuustheid van bouwelementen met HAMSTER.

In de unieke proefpost HAMSTER, die zich bij Greenbizz in Brussel bevindt, kan de overdracht van warmte, lucht en vocht door bouwelementen worden bestudeerd. Zijn ontwerp is met name ideaal voor een zeer nauwkeurige meting van de U-waarde van muren volgens de norm ISO 8990.

Met deze proefpost is het mogelijk om gestandaardiseerde tests uit te voeren, zoals het bepalen van de U-waarde van muren volgens ISO 8990 of van ramen volgens ISO 12567-1. Daarnaast kunnen er ook proeven op maat worden verricht. Hij is uitgerust om de duurzaamheid, prestaties en robuustheid van een ontwerp te bestuderen onder verschillende omstandigheden (bijvoorbeeld verschillende oriëntaties of locaties). Door het testen van elementen op ware grootte wordt het ook mogelijk om te bestuderen welke impact uitvoeringsfouten kunnen hebben. Dit is een aspect dat al te vaak over het hoofd wordt gezien in theoretische ontwerpen en ontwikkelingen.

De vele functies en accessoires maken het mogelijk een stap verder te gaan dan de klassieke omstandigheden en de 'gecombineerde effecten' te testen waaraan bouwelementen in de praktijk worden blootgesteld. Met de uitrusting kunnen ook fenomenen worden bestudeerd waar nog zeer weinig over geweten is, zoals het buffereffect van muren in vochtige omstandigheden.

De testpost bestaat uit twee klimaatkamers: een warme kamer die het binnenklimaat nabootst en een koude kamer die het buitenklimaat nabootst. In elke kamer worden de relatieve vochtigheid en de temperatuur nauwkeurig gemeten, die dynamisch kunnen variëren. Het is mogelijk aan de koude kant een besproeiing met water en infraroodstraling toe te voegen om in zekere mate de effecten van regen en zon na te bootsen. Het is ook mogelijk om een drukverschil te creëren tussen de twee kamers en zo het effect van de wind te imiteren. Tot de uitrusting behoren ook schotten waarmee de luchtsnelheid langs de muur kan worden geregeld, wat zowel de thermische weerstand als de oppervlakteweerstand tegen vochtoverdracht beïnvloedt.