Details in 2 en 3 dimensies, op een scherm en via een demo

Terug naar : nieuws

Sinds begin september 2023 promoot Buildwise aan de hand van diverse acties de ‘goudmijn’ met 500 bouwdetails die beschikbaar zijn in zijn database via de Normen-Antenne SmartConnect

De bouwdetails variëren van de klassieke digitale 2D-modellen (pdf en soms dwg) tot geanimeerde 3D-modellen die de bouwfasen op de werf visueel weergeven.  En als kers op de taart worden er twee concrete maquettes op schaal 1/1 getoond op de beurzen en evenementen in de sector.

Een van de maquettes is de die rond ‘gevelrenovatie’. Deze maquette biedt een antwoord op een netelige vraag over de fasering van de werkzaamheden voor isolatie van binnenuit bij massieve muren: moet eerst het schrijnwerk of eerst de isolatie worden geplaatst om de continuïteit van de prestaties te garanderen ter hoogte van de vensteropening?

Alles is mogelijk, maar het sleutelwoord is ‘anticiperen’: door uitneembare dagkanten en luchtdichte slabben te voorzien, is het mogelijk om een bouwdetail uit te voeren waarbij luchtdichtheid en isolatieversterking worden gecombineerd. En op die manier toekomstige risico's op condensatie te vermijden rondom de dagopeningen* …

De maquette werd deze herfst onthuld tijdens het Renovision festival, en ging vervolgens op tournee voor de Dag van de Afwerking op 17 oktober in Brussel. Sindsdien is ze te bezichtigen in het Buildwise-democentrum te Zaventem.

*In complexe situaties moeten de aannemers en ontwerpers zich baseren op de norm NBN EN ISO 13788 voor het bepalen van de minimaal te bereiken temperatuurfactor om kritische oppervlaktevochtigheid en inwendige condensatie te vermijden.