Het belang van de afspoelbaarheid van watergedragen verven voor wanden en plafonds binnen

Wat is er gewijzigd in de norm NBN EN 13300? Ontdek de nieuwe richtlijnen voor de afwasbaarheid van verven en de glanscriteria. Een belangrijke stap in het optimaliseren van je keuzes met betrekking tot watergedragen binnenverven (voor muren en plafonds).  

In de vorige versie van de norm NBN EN 13300 betreffende de classificatie van watergedragen verven voor wanden en plafonds binnen werd een classificatie voorzien op basis van het gebruik (‘decoratief’ of ‘beschermend’), de aard van het bindmiddel, de glans, de opaciteit, de granulometrie en vochtig schuren, wat een zeer beknopte aanwijzing is van de afspoelbaarheid. Aangezien er de laatste jaren veel zogenaamde afwasbare verven op de markt zijn gebracht, werd er een paragraaf over afwasbaarheid opgenomen in de herziene norm die in 2022 werd gepubliceerd, naast de slijtvastheid bij vochtig schuren.

 

Er wordt echter geen enkele testmethode vermeld. Dit is dus een eerste stap, maar het is duidelijk dat dit element verder moet worden toegelicht. Er dient te worden opgemerkt dat er voor glans een wijziging is aangebracht in de norm. Er zijn minimale reflectieklassen ingevoerd om goed het onderscheid te maken tussen verschillende soorten verven, zoals bijvoorbeeld mat en zeer mat. In het verleden kon een verf immers als mat worden ingedeeld als die ook zeer mat was. Met de herziening van de norm is dit probleem nu opgelost.  

Bekijk de nieuwe versie van de norm