Kokend, ijskoud of bruisend water uit je kraan

Terug naar : nieuws

Om op elk moment direct kokend water bij de hand te hebben, hebben enkele producenten van keukenkranen een kokend-waterkraan ontwikkeld. Daarnaast beschikken we vandaag over een speciale kraan die gekoeld en gefilterd kraanwater geeft en, indien gewenst, een bepaalde hoeveelheid CO2 toevoegt zodat het water bruisend wordt.

Kokend, ijskoud of bruisend water uit je kraan - De l’eau bouillante, réfrigérée ou pétillante au robinet
Kokend-waterkraan. Bron: Quooker.

Kokend water

De kokend-waterkraan is verbonden met een apart reservoir onder het aanrecht, waarin het water wordt gefilterd en opgewarmd tot (voorbij) het kookpunt. Als u de kraan opendraait, stroomt er direct kokend water uit. De grootte van het reservoir en de maximumtemperatuur van het water verschillen van leverancier tot leverancier.

Het reservoir met kokend water is soms via een mengkraan verbonden met de gewone keukenkraan. Het hete water uit het reservoir wordt dan rechtstreeks naar die laatste afgetapt, waardoor er geen extra kraan nodig is. In sommige uitvoeringen wordt het hete water gebruikt om het afgekoelde warme water in de leidingen op te warmen. Daardoor geeft de kraan sneller warm water als u daarom vraagt en moet u minder koud water laten wegstromen. Bij deze types stopt de toevoer vanuit het kokend-waterreservoir zodra het warme water uit de boiler de kraan bereikt. Vanaf dan wordt het gewone sanitaire warme water uit de boiler gebruikt.

Voordelen

Omdat u het water niet langer apart moet koken, wint u heel wat tijd. Normaal gezien ligt ook het waterverbruik lager, zeker bij de systemen die het water in de leidingen voorverwarmen. Volgens de fabrikanten is een kokend-waterkraan energiebesparend, onder andere dankzij het goed geïsoleerde waterreservoir. Daarin wordt het water op een constante temperatuur gehouden, zodat de boiler veel minder moet aanslaan.

Koud-waterkraan met koeler in keukenkast. Bron: Grohe.

Veilig?

Veiligheidsmaatregelen voorkomen een mogelijke verbranding. Elke kraan is uitgerust met een kindveilige bedieningsknop, die eerst moet worden ontgrendeld. De uitstroom stopt onmiddellijk als u de knop loslaat. De waterstraal is speciaal ingesteld om brandwonden te voorkomen. De uitloop is volledig geïsoleerd, draaibaar en bij sommige modellen in de hoogte verstelbaar. Als er kokend water wordt getapt, brandt er een waarschuwingslampje.

Koud en bruisend water

Een andere innovatieve kraan levert gekoeld en gefilterd water waaraan, indien gewenst, een bepaalde hoeveelheid CO2 wordt toegevoegd om het bruisend te maken. Dit kraantype is rechtstreeks gekoppeld aan een ingebouwde koeler met filter en CO2-fles. Het kan gaan om een aparte kraan of om een 2-in-1 keukenkraan, die ook koud en warm water levert. De temperatuur en het volume van het water regelt u met drukknoppen en een hendel. Een geïntegreerde LED-display geeft aan welk type water er uit de kraan komt. De kraan waarschuwt u als u de filter of de CO2-fles moet vervangen.

C-Watch Inspiring construction technology

C-Watch is een technology watch die opgestart werd op initiatief van de Technologische dienstverlening Duurzaam bouwen en duurzame ontwikkeling met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en InnovIRIS, het Brussels Instituut voor onderzoek en innovatie.

De "C-Watch" is geen oplijsting van producten of methodes die hun nut of kwaliteit bewezen hebben, en een publicatie kan geenszins gezien worden als een kwaliteitsoordeel van WTCB of zijn partnerorganisaties over het desbetreffende product of methode, noch voor producten of methodes in ontwikkelingsfase noch voor deze die reeds op de markt aangeboden worden.

C-Watch

WTCB biedt de "C-Watch", samen met zijn partnerorganisaties, aan als een innovatieondersteunende dienst, waarbij innovatieve ideeën en producten gepubliceerd worden als inspiratiebron in een eerste stap in het innovatieproces van bouwbedrijven.