Membraanverwarming achter gipsplaten kan sporadisch radiatoren vervangen

Terug naar : nieuws

In een recent artikel bespraken we hoe een membraan onder tegels of behang je ruimte verwarmt. Een nieuw type membraan kan verwerkt worden achter gipsplaten en biedt enkele belangrijke voordelen: plaatswinst (omdat er geen radiatoren meer nodig zijn), minder installatiewerk en de flexibiliteit van het systeem.

Membraanverwarming achter gipsplaten kan sporadisch radiatoren vervangen - Une membrane chauffante appliquée derrière les plaques de plâtre peut parfois remplacer les radiateurs

Membraan voor verwerking in voorzetwanden

Dit nieuw soort membraan is gebaseerd op verwarmde kleding voor motorrijders. Het bestaat uit een soepele, stevige, rekbare, gemakkelijk te verwerken en ultradunne mat van polymeer, die geactiveerd wordt door in de mat verwerkte elektroden. Door de aansluiting van zwakstroom (30 V) begint er elektrische stroom door ketens van carbondeeltjes te lopen, waardoor de temperatuur stijgt tot een vooraf ingestelde waarde. Het membraan van 0,8 mm dik kan onzichtbaar verwerkt worden in voorzetwanden, waar het verlijmd wordt aan de achterzijde van de gipskartonplaat. De voedingskabels en transformator worden weggewerkt in geïntegreerde, multifunctionele kabelgoten achter een afneembare plint onderaan de wand. De draadloze thermostaat werkt met zonnecellen en een oplaadbare batterij en houdt alle bewegingen in de gaten via sensoren in elke ruimte.

De belangrijkste voordelen van dit type verwarming zijn volgens de ontwikkelaars : plaatswinst (omdat er geen radiatoren meer nodig zijn), minder installatiewerk, de strakke afwerking van de wanden en de flexibiliteit van het systeem doordat alleen die ruimten waar personen aanwezig zijn, snel en automatisch verwarmd worden. De wanden zouden binnen een kwartier 8 °C warmer kunnen worden. Bovendien zou het gaan om een gelijkmatige en dus comfortabele warmte op basis van lage-temperatuur-stralingswarmte (tot 30 °C). Het afgiftevermogen per paneel (0,6 m x 2,6 m) zou 170 W bedragen. Door de stralingswarmte zou de set-point luchttemperatuur circa 3 °C lager kunnen zijn dan bij systemen met traditionele radiatoren. Daarnaast zou de lucht niet uitdrogen en zou de luchtsnelheid onveranderd blijven. De panelen waarin het systeem verwerkt is, kunnen op verschillende plaatsen neergezet worden, vast of flexibel, wat handig kan zijn voor kantoren. Verder zou het systeem, dankzij de voeding in de plint, doorboorbaar zijn zonder functieverlies. Een bewoner kan dus probleemloos iets aan de muur ophangen. Ten slotte zou dit soort verwarming, mede dankzij de integratie van glaswolisolatie in de voorzetwanden, interessant zijn bij renovaties met na-isolatie langs de binnenzijde.

Dit type verwarming werd in 2015 onder meer toegepast in het referentieproject Tolhuis 1590 in Nijmegen, waarin een sociale woning all-electric gerenoveerd werd tot een nul-op-de-meterwoning. Een opvolging van deze woning en van de ervaringen van de bewoners toont volgens de ontwikkelaars aan dat het concept zijn beloften inlost.

Het systeem beschikt over een Europees (EP2280228_A1) en een Nederlands (NL2004959_C) patent.

Aandachtspunten

Het gaat bij deze membranen telkens om directe elektrische verwarming die bij voorkeur beperkt blijft tot zeer-lage-energietoepassingen, bijvoorbeeld lokalen die slechts sporadisch verwarmd worden. Er is een transformator nodig en naast stralingswarmte zal er ook een deel convectiewarmte opgewekt worden. Voor een goed thermisch comfort moeten de wanden en de inhoud van de ruimte opgewarmd worden. Er zal dus steeds een minimale temperatuur in de ruimte gehandhaafd moeten worden met behulp van een afregeling, zodat er minimaal verwarmd wordt zelfs als er niemand aanwezig is. Door de opwarming van het membraan zal de wand sterk opwarmen. Bij buitenwanden nemen daardoor de energieverliezen doorheen de wand toe. De muren moeten dus zeer goed geïsoleerd worden. Vandaar dat het beter is om dit type verwarming toe te passen in binnenwanden en/of vloeren, hoewel dit bij binnenwanden in hoge ruimten kan resulteren in een hoge thermische gradiënt. Tot slot moet ook de wandbekleding bestand zijn tegen deze hogere temperaturen om o.a. brandgevaar te vermijden.

C-Watch Inspiring construction technology

C-Watch is een technology watch die opgestart werd op initiatief van de Technologische dienstverlening Duurzaam bouwen en duurzame ontwikkeling met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en InnovIRIS, het Brussels Instituut voor onderzoek en innovatie.