Milieu-impact en circulair bouwen: het normenkader in beweging

Het overzicht van het Europese en Belgische normenkader voor milieu-impact en circulaire economie in de bouwsector werd geüpdatet. Nieuwe en herziene normen maken hun opmars, terwijl andere documenten een gewijzigde status krijgen. Wat verandert er en waar moeten bouwprofessionals vandaag op letten?

Lees hieronder meer.

Milieu-impact

Binnen CEN/TC 350Sustainability of construction works’ werd een nieuwe werkgroep opgericht. Die werkt aan een Technical Report met een overzicht van bestaande kennis, initiatieven en bevindingen rond de toepassing van de EU-Taxonomie binnen de bouwsector in de verschillende lidstaten. Zo’n document is informerend en geen norm, maar bevat wel waardevolle achtergrondinformatie, onderzoeksresultaten en goede praktijken. 

Een ander belangrijke nieuwigheid is de publicatie van EN 15941:2024Data quality for environmental assessment of products and construction work – Selection and use of data’. Deze norm vervangt het voormalige Technical Report CEN/TR 15941:2010 die volledig werd herzien en beschrijft de kwaliteitscriteria voor data die gebruikt worden in milieu-assessments van bouwproducten en -werken. 

Daarnaast werd het Belgische document NBN/DTD B 08-001:2017 vervangen door B-EPD – Construction Product Category Rules. Dit nieuwe document biedt extra informatie aan producenten die een EPD willen aanmaken voor opname in TOTEM. Het heeft echter niet langer de status van norm. 

Circulaire economie

De concrete normering rond circulair bouwen staat nog in de kinderschoenen. ISO 20887:2020Design for disassembly and adaptability – Principles, requirements and guidance’ is voorlopig de enige bestaande norm. Dit is een kaderstellende norm met algemene principes voor losmaakbaarheid en aanpasbaarheid van bouwwerken, maar praktische toepasbaarheid vraagt om verdere uitwerking in specifieke normen. ISO 20887 wordt op dit moment herzien. 

Momenteel ontbreekt het dus nog aan concreet toepasbare normen voor circulair bouwen op project- of productniveau. Daar komt mogelijk verandering in door de oprichting van vijf nieuwe werkgroepen binnen CEN/TC 350/SC 1Circular economy in the construction sector’. Zij werken aan normen die inspelen op recente Europese duurzaamheidsregelgeving, zoals de EU-Taxonomie en de herwerkte Construction Products Regulation (CPR), in het kader van de Green Deal. Zie ook 'Nieuwe normen voor een circulaire bouw: update voor aannemers en installateurs'.