Norm bij beglazing in gevel en dak

Terug naar : nieuws

Met een eenvoudige berekeningsmethode weet je meteen welke de minimale vereiste dikte is van gevelbeglazing. Deze hangt bijvoorbeeld af van de windbelasting. De onderstaande dimensioneringstabellen gelden voor enkele beglazing in uitgegloeid glas en voor isolerende beglazing op 4 opleggingen.

Vitrages en façade et en toiture

De herziene Belgische norm NBN S23-002-2:2020 bevat de algemene dimensioneringregels voor het bepalen van de minimaal vereiste dikte van de beglazing in gevels en in dakbeglazing.

De herziene Belgische norm NBN S23-002-3:2020 bevat een vereenvoudigde berekeningsmethode op basis dimensioneringtabellen voor het bepalen van de minimaal vereiste dikte van beglazing in gevels die zijn blootgesteld aan windbelasting. De erin voorgestelde Ā dimensioneringtabellen gelden voor enkele beglazing in uitgegloeid glas en voor isolerende beglazing op 4 opleggingen.

Het hoofddoel van de herziening was het verlagen van de minimale glasdikte voor welbepaalde glasafmetingen. Hierbij werd rekening gehouden met de eis van de sector van de betrokken aannemers. Deze eis hield in dat de vermindering van de van de minimale glasdikte niet zodanig groot wordt dat deze leidt tot glasdiktes die gevaarlijk worden tijdens het behandelen en plaatsen van de beglazing in ramen en gordijngevels.