Nieuwe normen ter verbetering van de prestaties en duurzaamheid van afwerkingen voor houten buitenschrijnwerk

Terug naar : nieuws

De normenreeks NBN EN 927 over afwerkingen voor houten buitenschrijnwerk blijft zich maar uitbreiden. Zo werden in 2023 twee nieuwe proefnormen gepubliceerd: delen 12 en 14. Deze hebben betrekking op de uv-absorptieprestaties en de elasticiteit van de verflagen.

Beeld toont een man die het houten buitenschrijnwerk van een raam aan het verven is

Ze laten een betere beoordeling toe van de bescherming die transparante of semi-transparante afwerkingen bieden tegen het risico op foto-oxidatie van houten oppervlakken en zorgen ervoor dat de verf geschikt is voor de dimensionale veranderingen die zich in het hout kunnen voordoen. Een product dat uv-stralen doorlaat, zal aanleiding geven tot het loskomen van de coating en tot verblauwing (ontwikkeling van schimmels tussen het hout en de coating).

Verven die te stijf en broos zijn, zullen scheuren onder invloed van de vervormingen van het hout (vochtigheid/temperatuur), met een toename van de waterabsorptie en een grotere kans op schade tot gevolg. Deze normen hebben dus als doel om de prestaties van verven en beitsen te karakteriseren en te vergelijken, zodat ze geschikt zijn voor verschillende belastingen en hun duurzaamheid verhoogd wordt. 


Voor meer informatie nodigen we je uit om de norm te bestellen bij het NBN. 

Naar de NBN website