Renovatie en daken: het sarkingdak, stap voor stap

Terug naar : nieuws

Bijna dagelijks horen we het op de radio: om het verbruik van fossiele brandstoffen te beperken en deze lastige uitdaging tot een goed einde te brengen, is energetische renovatie van gebouwen een van de sleutels tot succes. Als we het over energetische renovatie hebben, moeten we in de eerste plaats de daken onderzoeken.

Renovatie en daken: het sarkingdak, stap voor stap

Wat moeten we precies doen? Van binnenuit of van buitenaf isoleren? Of beide? En in welke volgorde: moeten we eerst het dak isoleren of eerst de gevel? Kunnen we de eventuele bestaande isolatie behouden? Wat zijn de verschillende stappen in het proces?

En, eenmaal de bouw is opgestart, hoe specificeer je en voer je robuuste details uit voor dit soort renovatie?

Om deze vragen concreet te beantwoorden, heeft Buildwise een 3D-animatie ontwikkeld die je stapsgewijs meeneemt door de verschillende fasen van de uitvoering. 

 

Aarzel niet om het filmpje te bekijken en te herbekijken: of je nu aannemer of voorschrijver bent, je zal zaken herkennen waar je op moet letten en waar je waarschijnlijk al vertrouwd mee bent, of je zal kleine details ontdekken die je tot voor kort niet kende. Hoe dan ook, je zal zeker je kennis en methodes rond dit thema uitbreiden.

De animatie vormt een ideale aanvulling op twee technische fiches uit onze databank met bouwdetails over de rand van een hellend dak en de aansluiting ervan met een gevelmuur. 

Het filmpje en deze fiches kunnen makkelijk worden gedeeld met je klanten en collega's, en kan je bekijken en herbekijken zoveel je wil!

En mocht je nog steeds twijfels hebben over de specifieke eigenschappen van de verschillende materialen, dan kan je nog meer informatie opzoeken in de bekende normen, zoals NBN EN 12667 of NBN EN 12939 i.v.m. materialen voor de thermische isolatie van gebouwen, of NBN EN 1604 om je te verzekeren van hun dimensionele stabiliteit. NBN EN ISO 12572 kan zeker en vast ook nuttig zijn, want deze norm kan worden gebruikt voor de bepaling van de eigenschappen i.v.m. waterdampdoorlaatbaarheid van onderdaken, isolatiematerialen en dampschermen.

Je kan ook steeds terecht op de rubriek Agenda van onze website om je in te schrijven voor de wintercursussen over sarkingdaken.