Vijf tips voor aannemers die lean willen bouwen

Terug naar : nieuws

Lean bouwen is bouwen zonder verspilling. De lean-methode wint aan populariteit omdat het de kosten en termijnen van projecten beperkt, zonder in te boeten aan kwaliteit. Maar hoe ga je ermee aan de slag? Hieronder vind je enkele tips.

Vijf tips voor aannemers die lean willen bouwen - Cinq conseils aux entrepreneurs souhaitant utiliser le lean

1. Hou je bestelwagen op orde

Lean betekent letterlijk ‘slank’. Je zal versteld staan hoeveel overbodige kilo’s je meesleurt in je bestelwagen. Materiaal dat in de weg ligt. Een ordelijke bestelwagen bespaart je heel wat tijd. Hou de inrichting dus simpel. En uiteraard: orden en rankschik je gereedschap. Zo vind je alles gemakkelijk terug en verlies je geen tijd met zoeken.

2. Vermijd onnodige verplaatsing

Aannemers stappen heel wat af. Wel 10 km en meer per dag. Door de afstand tussen jou en je gereedschap kort te houden, vermijd je overbodige kilometers.

3. Hou nauwkeurig de voorraad bij

Ga door je kasten of magazijn en kijk hoe je je voorraad kan ‘afslanken’. Wat kan er weg? Wat gebruik je niet meer? Begin met een schone lei.

Een goede manier om je voorraad bij te houden is het tweebakkensysteem. Je roteert twee bakken per product. In de eerste bak hou je de werkvoorraad voor frequent gebruik bij. In de tweede bak leg je je reservevoorraad. Wanneer de eerste bak leeg is, gebruik je de andere bak en plaats je een bestelling om de eerste bak weer bij te vullen. Zo val je nooit zonder voorraad.

4. Laat vertragingen op tijd weten

Wanneer een gedeelte van het project vertraging oploopt, is het noodzakelijk dat je iedereen snel op de hoogte stelt. Wachten is tijdverlies. Laat iedereen de nodige maatregelen treffen om terug op schema te komen.

5. Deel successen

Tot slot, deel je successen met je collega’s. Pas je bovenstaande principes toe in je dagelijkse taken? Wat werkte er en wat werkte er niet? Door er met je collega’s over te praten, creëer je een draagvlak in je onderneming.

Dit zijn slechts enkele tips. Wil je echt aan de slag met lean? Schrijf je dan in voor onze wintercursus!