eurocodes

Constructieve Eurocodes

Deze Normen-Antenne informeert je over het ontwerp en de dimensionering van gebouwen en structureren. Er zijn Eurocodes voor bouwmaterialen en voor specifieke berekeningsmethodes.

In de spotlight

Wat zoek je ?

Wat zijn de Eurocodes?

Elke Eurocode gaat vergezeld van een nationale bijlage waarin de waarden van bepaalde parameters worden vastgesteld. Sommige Eurocodes zijn ook uitgebreid met een Addendum (A) en Corrigendum (C) die ook moeten worden toegepast naast de eerste twee documenten.

De Eurocodes worden momenteel herzien. In 2027 zal een nieuwe versie van elke Eurocode worden gepubliceerd en in 2028 zullen de huidige versies worden ingetrokken. De Belgische commissie voor aluminiumconstructies is op zoek naar nieuwe leden. Meer informatie is beschikbaar onder het tabblad “Eurocode 9” hieronder.

Alle Eurocodes kunnen worden gedownload op de site www.nbn.be. Voor bijdragende leden van Buildwise zijn bepaalde Eurocodes gratis beschikbaar op de Buildwise-site (tabblad publicaties).

De Eurocodes 0 en 1 vormen de basis voor de berekeningen en bevatten respectievelijk de algemene regels voor grenstoestandsberekeningen en de rekenwaarden voor belastingen.

Daarnaast zijn er Eurocodes voor de verschillende bouwmaterialen:

De reeks omvat ook twee Eurocodes die aan specifieke berekeningsmethoden zijn gewijd:

  • de Eurocode 7 voor geotechnische berekening [AN geotechniek]
  • de Eurocode 8 voor de berekening van de weerstand van constructies die aan aardbevingen zijn blootgesteld (seismische acties).

Samenvattende fiches voor de Eurocodes

In het kader van deze Normen-Antenne zijn voor bepaalde Eurocodes samenvattende fiches opgesteld. Deze staan hieronder vermeld:

Eurocode 0 :

  • Fiche NBN EN 1990 : Grondslagen van het constructief ontwerp

Eurocode 1 : Belastingen op constructies

Eurocode 5 : Ontwerp en berekening van houtconstructies

  • Fiche NBN EN 1995-1-1 : Algemeen - Algemene regels en regels voor gebouwen

Rekentools

Er zijn ook berekeningshulpmiddelen ontwikkeld om de berekening van bepaalde delen van de Eurocodes te vergemakkelijken:

Recente publicaties

Niet gevonden wat je zocht?

  • Heb je nog een vraag voor de Normen-Antenne 'Constructieve Eurocodes'? We staan je graag bij om normen beter te begrijpen en toe te passen.

Contacteer-ons:

  • Natacha Depauw

Constructieve Eurocodes - Nieuws