Buildwise bracht een bezoek aan Furnibo om te ontdekken hoe het bedrijf digitalisering, en met name BIM, inzet om zijn bouwprocessen te optimaliseren. Tijdens dit gesprek werd duidelijk hoe de aannemer technologie en samenwerking combineert om projecten efficiënter en toekomstbestendig te realiseren. | ![]() |
L. De Cremer & E. Verwimp Buildwise
Stel je voor: een bouwproject waarin iedereen naadloos samenwerkt, informatie vloeiend circuleert en fouten of vertragingen tot een minimum worden beperkt. Dat is het doel waar Furnibo naartoe werkt. Met een doordachte digitaliseringsstrategie, waarin Building Information Modelling (BIM) een sleutelrol speelt, zet het bedrijf stappen om bouwprocessen efficiënter en transparanter te maken.
Om deze digitale omslag te realiseren, bouwt Furnibo voort op jarenlange ervaring als klasse 8 aannemer. Actief in zowel de publieke als private sector, heeft het bedrijf expertise gaande van totaalprojecten en renovaties tot zwembaden en sportinfrastructuur. Met 150 medewerkers en vestigingen in Veurne en Gent zet Furnibo stappen om zijn bouwprocessen efficiënter en toekomstgerichter te maken.
Het succes van Furnibo met BIM komt voort uit een cruciale verschuiving: de overstap van een projectgerichte naar een procesgerichte aanpak. De keuze om BIM te omarmen als een bedrijfsproces werd al in 2017 gemaakt, en sindsdien heeft Furnibo een geleidelijke en evoluerende implementatie doorgemaakt, waarbij voortdurende verbetering en optimalisatie centraal staan. In plaats van BIM afzonderlijk voor elk project opnieuw op te zetten, is het geïntegreerd in de kern van de organisatie. Deze verschuiving heeft voor belangrijke voordelen gezorgd.
"BIM is voor ons geen software, maar een manier van informatie delen, een werkmethode, een taal van menselijke interactie."
Dankzij een consistente BIM-aanpak kan het bedrijf kennis uit voorgaande projecten systematisch vastleggen en delen. Op deze manier ontstaat een organisch proces dat continu evolueert op basis van opgedane lessen en nieuwe inzichten en/of noden (zowel intern als extern). Dit leidt tot voortdurende verbetering en hogere consistentie. Bovendien dient Furnibo niet telkens vanaf nul te beginnen bij een nieuw project. Dit bespaart tijd en middelen, waardoor projectteams zich kunnen richten op de unieke aspecten van elk project. Dit resulteert in grondiger en efficiënter werken, maar bevordert ook een samenwerkingsomgeving.
"Ons succes komt voort uit het continu uitdagen en bevragen van onze huidige en toekomstige partners, waarbij we samen streven naar groei."
Furnibo gelooft in de meerwaarde van samenwerking en zet dit om in de praktijk door hechte partnerschappen met ingenieurs, leveranciers en klanten, met een gedeelde focus op vertrouwen en wederzijdse kwaliteit. Met deze aanpak beogen ze niet alleen projecten efficiënter te realiseren, maar ook om meerwaarde te bieden aan alle betrokken partijen.

Evenementengebouw Silt in Middelkerke : werffase

Evenementengebouw Silt in Middelkerke : digitaal model is gerealiseerd door Bouwteam Nautilus, met Furnibo als partner. Digitale samenwerking speelde een cruciale rol.
Digitalisering speelt een cruciale rol in deze filosofie. Het bedrijf gebruikt een centraal digitaal platform (CDE) als middelpunt voor communicatie, samenwerking en het delen van modellen en projectinformatie. Dit garandeert dat alle betrokkenen - zowel intern als extern - altijd en overal beschikken over de actuele toestand van de informatie. Daarnaast worden de digitale modellen intern ontwikkeld met als doel om elk project eerst virtueel te bouwen, vóór de start der werken. Op deze manier ontstaat er een aanzienlijke precisie en consistentie in het uiteindelijke resultaat.
Ondanks hun focus op technologie, blijft de menselijke factor centraal staan in Furnibo’s aanpak. Het bedrijf investeert in de training en ontwikkeling van hun personeel om het gebruik van BIM-technologieën te optimaliseren. Deze voortdurende scholing zorgt ervoor dat medewerkers niet alleen vertrouwd raken met de tools, maar ook begrijpen hoe ze deze effectief kunnen inzetten om de bedrijfsdoelstellingen te bereiken.

Digitale modellen zijn niet meer weg te denken op de werven van Furnibo. Project De Boevrie (op de oude VTI site te Brugge) tijdens de uitvoering.

Digitale modellen zijn niet meer weg te denken op de werven van Furnibo. Project De Boevrie (op de oude VTI site te Brugge) : het digitale model.
Onze digitale modellen zijn inmiddels onmisbaar geworden op de werven van Furnibo. Volgens technisch directeur Simon Scharlaken, werkte het enthousiasme van de eerste gebruikers aanstekelijk, waardoor de overige ploegbazen en arbeiders de voordelen snel inzagen en omarmden. Het resultaat is dat vrijwel niemand meer zonder die modellen op de werf werkt. Furnibo hecht veel waarde aan de input van het bouwpersoneel. BIM Verantwoordelijke Robbe Verfaille benadrukt het belang van een constante wisselwerking tussen modelleurs en uitvoerders, om zo praktijkervaring direct om te zetten in verbeteringen van het BIM-proces.
Naast het continu optimaliseren van hun bestaande digitale processen, investeren ze ook in het verkennen van nieuwe toepassingen binnen BIM, waaronder 4D- en 5D-simulaties die planning- en kostengegevens integreren. Furnibo gelooft in een voortdurend leerproces en ziet hun BIM-implementatie als een langetermijninvestering in procesverbetering, wat uiteindelijk leidt tot een grotere voorspelbaarheid bij het beheersen van kosten, tijd en risico's.
Het voorbeeld van Furnibo laat zien dat BIM, wanneer het wordt ingezet als een essentieel bedrijfsproces, een impact kan hebben op de bouwsector. Hun nadruk op samenwerking, databeheer, technologische vooruitgang en de betrokkenheid van medewerkers heeft geleid tot het verwerven van een opvallende positie in de digitale bouw.
Benieuwd naar meer inzichten?
Op 21.02.2025 deelt Stijn D’hoore, co-CEO van Furnibo, samen met andere experts uit de sector, praktijkverhalen over digitalisering tijdens het panelgesprek "BIM, met de 'B' van beter samenwerken" op BouwForum, georganiseerd door Embuild.
Mis het niet niet!
