Digitale Ondersteuning voor Bouwindustrialisatie via Off-site Productie - DIGIBUILD

Om een modulair bouwsysteem optimaal te benutten moet er rekening gehouden worden met de beperkingen van het bouwsysteem tijdens de ontwerpfase. Deze beperkingen duidelijk communiceren naar een ontwerper is een uitdagende taak: er zijn veel details die goed moeten zitten om kostelijke aanpassingen later in het proces te vermijden. In deze use-case kijken we hoe we configureren in plaats van ontwerpen stapsgewijs kunnen uitbouwen in bestaande BIM software. De resulterende configurator voor modulaire bouwsystemen kan effectief geïmplementeerd worden in bestaande BIM-software door gebruik te maken van parametrische families en scriptgebaseerde automatisering. Dit elimineert de noodzaak voor kostbare “custom ontwikkelingen”, houdt ontwerpers in hun vertrouwde werkomgeving en maximaliseert integratie met bestaande BIM-workflows. Het resultaat is een gestroomlijnde ontwerp-naar-productie keten die zowel toegankelijk is voor ontwerpers als schaalbaar bij toenemende complexiteit.

Om een bouwsysteem optimaal te benutten dient er al van tijdens het ontwerpproces rekening mee gehouden worden. Zo wordt het ontwerp afgesteld op de sterktes van het bouwsysteem en de productie om zo het meest kosteneffectieve ontwerp te realiseren. Deze ontwerpregels zijn essentieel voor de productie en constructie, maar vormen een uitdaging tijdens het ontwerpproces. De centrale vraag wordt daarmee: hoe kunnen ontwerpers effectief binnen deze systeembeperkingen werken zonder diepgaande kennis van alle technische details van het bouwsysteem?

Configureren met modules in bestaande BIM software

Om de nodige kennis van het bouwsysteem te beperken, focussen we hier op het gebruik van "slimme modules" op muurniveau waarmee een gebouw systematisch kan worden opgebouwd. Deze modules laten de vrijheden toe die binnen het bouwsysteem mogelijk zijn, maar beperken en zetten de parameters vast die niet kunnen veranderen. Door deze modules te implementeren in bestaande BIM-software kunnen ontwerpers werken binnen de systeembeperkingen zonder zich zorgen te maken over de onderliggende complexiteit.

Binnen deze use-case werd er gekozen om te focussen op modules op muurniveau, maar afhankelijk van de beoogde toepassing kan deze aanpak gegeneraliseerd worden op verschillende niveaus. Bijvoorbeeld bij het maken van een modulaire keuken of badkamer kunnen de modules op een kleiner niveau gemaakt worden. Hierbij zal er aandacht gegeven moeten worden aan de manieren waarop dat de modules op elkaar aansluiten.

Voordelen van modules in bestaande BIM software

In deze use-case wordt de configurator geïmplementeerd in bestaande BIM software door gebruik te maken van de functies rond parametrisch ontwerp en scripting. Specifiek binnen Revit gebruiken we de mogelijkheden rond families voor de modules en Dynamo scripting om de optimalisatie voor de productie uit te voeren.

De integratie van modulaire configuratie in bestaande BIM-software levert significante voordelen op. Door gebruik te maken van bestaande software worden “custom ontwikkelingen” vermeden en profiteert men automatisch van software-updates. Het onderhoud van de configurator kan door een modelleur in plaats van een programmeur worden uitgevoerd wat ervoor zorgt dat de kennis binnen het ontwerpteam blijft. Het behouden van de bestaande interface zorgt voor naadloze integratie in bestaande BIM-workflows, waardoor de volledige toolchain efficiënt kan worden ingezet. De BIM-modelleurs kunnen blijven werken in hun vertrouwde omgeving.

Use-case: implementatie voor het bouwsysteem van Marchetta

Sagoma Group NV, de R&D afdeling van Marchetta, heeft een bouwsysteem ontwikkeld waarbij een robot verschillende maten gevelsteenmodules produceert. Door deze modules als puzzelstukken samen te voegen, ontstaan muurmodules die op hun beurt gecombineerd kunnen worden tot een volledige woning. Deze muurmodules hebben een aantal vrijheidsgraden waardoor ze verregaand aangepast kunnen worden aan de noden van het gebouw. Figuur 1 toont de gevelmodules en de combinatie van verschillende gevelmodules tot één muurmodule.

Er zijn verschillende soorten muurmodules: rechte muren, muren met raamopeningen en hoekoplossingen. De modules kunnen door een uitgekiend ontwerp vrij met elkaar gecombineerd worden. Deze focus op modulaire componenten vormt de basis van een volledig bouwsysteem voor woningbouw.

 

Figuur 1: Links de gevelsteenmodules, rechts een muurmodule die uit verschillende gevelsteenmodules bestaat

 

Overzicht ontwerp en productieproces Marchetta

Om modulair ontwerpen te integreren in het proces van Marchetta onderscheiden we 3 stappen van ontwerp naar productie: configureren, omzetten van het ontwerpmodel naar een productiemodel en de uiteindelijke uitvoer naar de productie. In de rest van dit artikel zullen we aantonen hoe deze 3 stappen geautomatiseerd kunnen worden in bestaande BIM software.

 

Figuur 2: Schematische weergave van de verschillende stappen in het ontwerp en productieproces.

 

Ontwerpen binnen systeembeperkingen

Bij het ontwerpen van een gebouw met  het bouwsysteem van Marchetta moet er bijvoorbeeld rekening gehouden worden met een vooraf bepaalde afstand tussen muurhoeken en expansievoegen en een vaste hoogte per verdiep. Dit zijn parameters die vastliggen voor het volledige project en kunnen niet vrij aangepast worden per muurmodule.

Daarentegen bevat het bouwsysteem van Marchetta ook een aantal parametrisch instelbare vrijheden, zoals de lengte van een muur of de breedte van een raam. Deze zijn vrij aanpasbaar in de module. Figuur 3 geeft dit in een animatie weer.

 

Figuur 3: Ontwikkelde modules waarbij de vrijheden binnen het bouwsysteem vrij aan te passen zijn, maar de vaste parameters niet eenvoudig veranderen. Hierdoor moet de ontwerper minder rekening houden met de details van het bouwsysteem, maar kan hij of zij focussen op het ontwerp.

Stap 1: Configureren met modules

Voor de implementatie hebben we gekozen voor Revit van Autodesk. De muurmodules zijn opgezet als Revit families waarbij aanpasbare elementen gedefinieerd zijn als instance parameters en de vaste afmetingen en eigenschappen als type parameters. Door deze inrichting kunnen de variabelen die via een instance parameter gedefinieerd zijn vlot aangepast worden in de algemene interface van Revit. Wanneer er veranderingen nodig zijn aan de vaste parameters, kunnen de type parameters aangepast worden voor de hele family.

Met deze structuur kan een modelleur gebouwen ontwerpen zonder diepgaande kennis van de technische vereisten van het bouwsysteem, aangezien deze vereisten reeds in de parametrische beperkingen van de families zijn verwerkt. Door gebruik te maken van verschillende families worden alle verschillende modules uiteindelijk verwerkt in de configurator. Een proof of concept hiervan is zichtbaar in figuur 4.

Figuur 4: Proof of concept demonstratie van twee verschillende types modules die samen gebruikt worden voor het opbouwen van een heel eenvoudige woning. Op dit moment in het proces wordt de uiteindelijke plaats van de gevelsteenmodules nog steeds voorgesteld door een placeholder.

Stap 2: Productiemodel voorbereiden

Na plaatsing van de muurmodules volgt de bepaling van de exacte gevelsteenmodule-configuratie. Hierbij moet er rekening gehouden worden met een paar ontwerpregels om een zo economisch mogelijke combinatie van gevelsteenmodules te krijgen. Deze operatie kan in eerste instantie uitgevoerd worden door een modelleur of werkvoorbereider die op de hoogte is van de sterktes van het productiesysteem.

Eens de ontwerpregels duidelijk zijn, kan de modelleur deze formuleren in natuurlijke taal. Daarna kunnen deze omgezet worden naar uitvoerbare code met behulp van een LLM zoals bijvoorbeeld ChatGPT. Deze code kan uiteindelijk geïntegreerd worden in een Dynamo-script om de optimale plaatsing van gevelsteenmodules uiteindelijk volledig te kunnen automatiseren.

Dynamo scripting is een ingebouwde functie van Revit en focust op het visueel programmeren om acties te ondernemen op het BIM model. Hoewel de ontwikkeling van dit Dynamo-script technisch uitdagend is, kan AI-ondersteuning het proces aanzienlijk vereenvoudigen. Hierbij is het belangrijk om een gefaseerde aanpak te hanteren.

De toepassing van het ontwikkelde script op de muurmodules word weergeven in figuur 5. Het resulterende Dynamo script, waarbij de verschillende stappen die gevolgd worden logisch werden gegroepeerd is zichtbaar in figuur 6. Figuur 7 geeft een overzicht in schematische vorm van de verschillende stappen in het programma.

Figuur 5: Toepassen van het ontwikkelde Dynamo script om de plaatsing van de gevelsteenmodules te bepalen. Hierbij moet de ontwerper aangeven welke module er gebruikt wordt zodat het script rekening kan houden met de plaatsing van bijvoorbeeld hoekstenen.

 

Figuur 6: Overzicht van het resulterende Dynamo script. Elk zwart vlakje is een bewerking die gebeurt op de data die van links naar rechts doorheen het netwerk stroomt.
Figuur 7: Schematische weergave van de verschillende stappen in het Dynamo script. Dit is een conceptuele voorstelling van het uiteindelijke programma. De ontwerpregels voor het plaatsen van de muurmodules worden in het blokje “lengte lijn verdelen over modules” geïmplementeerd door een Python script gegenereerd door ChatGPT op basis van de talige instructies.

 

Stap 3: Productie aansturen

In de productiefase wordt het ontwerp omgezet naar fabricage-instructies. Een gedetailleerde stuklijst van benodigde gevelsteenmodules wordt rechtstreeks uit het Revit-model gegenereerd, waarbij elk element een unieke identificatie heeft. De robotaansturing wordt gerealiseerd via een CSV-export die alle noodzakelijke productiegegevens bevat. Binnen Revit maken we hier gebruik van de functie ‘quantity take-off’. Figuur 8 geeft dit weer. De dragende houtstructuur wordt geëxporteerd als IFC-volume voor de houtskeletbouwer.

 

Figuur 8: Schermafbeelding van de quantity take-off voor de export van de modules naar de productierobot.

 

 

Zelf hiermee aan de slag?

Binnen deze use-case gebruiken we de parametrische ontwerpmogelijkheden binnen Revit om een parametrische famillies op te bouwen. Daarna gebruiken we de scripting mogelijkheden van Dynamo om de bouwblokken van de families voor te bereiden op de productie en uiteindelijk maken we gebruik van de stuklijstfunctionaliteit om een export te maken. Een aantal interessante bronnen om je zoektocht mee te beginnen:

Beperkingen

Belangrijk om te vermelden bij deze case is dat dit een proof-of-concept is. Om tot een volledig resultaat te komen zijn we ervan overtuigd dat het belangrijk is om een stapsgewijze werkwijze te hanteren, waarbij er steeds gekeken wordt naar hoe dat de modules op elkaar aansluiten en welke stappen van het proces het waard zijn om te automatiseren. Het is zinvol om het hele proces een aantal keer te doorlopen alvorens te investeren in een Dynamo scripting.

De aansluiting tussen modules uitwerken kan ook stapsgewijs gedaan worden door er steeds de ontwerper bij te betrekken wanneer er een situatie voordoet die niet voorzien werd in de modules. Door deze situatie te doorlopen verkrijg je een beter inzicht in de nodige aanpassingen van de module.

Conclusie

De integratie van modulariteit in het ontwerpproces via bestaande BIM-software stelt ontwerpers in staat om effectief te werken binnen de beperkingen van een modulair bouwsysteem. Deze aanpak optimaliseert de volledige keten van ontwerp tot productie door gebruik te maken van vertrouwde software en interfaces.

De casus van Sagoma Group NV demonstreert dat digitalisatie en modulariteit stapsgewijs geïmplementeerd moeten worden. Iteratieve ontwikkeling op basis van bestaande processen leidt tot een werkbaar systeem dat evolueert met toenemende behoeften en complexiteit. Door scripting te implementeren binnen bestaande ontwerpsoftware kan een configurator ontwikkeld worden zonder de kosten die ‘custom ontwikkelingen’ met zich meebrengen.

Acknowledgements

Deze use-case werd ontwikkeld in het kader van het Coock+ Project Digibuild in samenwerking met Sagoma Group NV, de R&D afdeling van Marchetta.

Na het ontwikkelen van deze specifieke use-case proberen we ook de generieke case te behandelen. De link naar dit artikel zal hier verschijnen van zodra het gepubliceerd wordt.

Nog extra hulp nodig?

Heb je vragen na het lezen van dit artikel? Wil je zelf aan de slag maar weet je niet waar te beginnen? Heb je een idee om off-site productie te ondersteunen? Neem contact met ons op!