Digitale Ondersteuning voor Bouwindustrialisatie via Off-site Productie - DIGIBUILD

Het bouwproces wordt steeds meer digitaal geoptimaliseerd via BIM modellen. Vanuit dit digitaal model worden er reeds verschillende stappen in het bouwproces aangestuurd. Om efficiëntiewinsten te boeken bij de buigcentrale en de aannemer geeft dit artikel geeft een inkijk in hoe het bestellen en produceren van wapeningsstaal aangestuurd kan worden vanuit een bestaand BIM model. Concreet worden er 3 verschillende “standaard” uitwisselingsmethoden naar voren geschoven: BVBS, pxml en IFC.

Voordelen van coördinatie bestellingen

In veel gevallen zal een aannemer vandaag een wapenginsstaat exporteren vanuit het BIM model naar een Excel lijst of een pdf, waarna de buigcentrale deze lijst handmatig overneemt in zijn productiesysteem. Vaak wordt er ook nog een extra validatie gevraagd aan de aannemer van wat er overgenomen werd. Door de bestelling te coördineren in een geschikt bestandsformaat kunnen er heel wat manuele stappen en kansen op fouten vermeden worden.

Langs de kant van de aannemer vermindert deze coördinatie het aantal handmatige stappen van de modelleur, waardoor tijd en kosten worden bespaard. Daarnaast kunnen complexe buigvormen vlotter besteld en gevalideerd worden waardoor het aantal fouten wordt minimaliseert. Finaal laat het gebruik van IFC toe om gekende softwareprogramma’s voor de rest van het proces te blijven gebruiken.

Aan de kant van de buigcentrale zorgt de gecoördineerde uitwisseling voor een efficiëntere verwerking van bestellingen door directe import in MES-systemen, waardoor handmatige invoer en de daarbij horende fouten worden geëlimineerd.

Beide partijen profiteren van een effectievere samenwerking door het elimineren van de feedback loop na het manueel overnemen van de bestelling. Ook kunnen offertes effectiever gemaakt worden op het effectieve wapeningsplan.

Hoe zelf aan de slag gaan

Om tot een gecoördineerde samenwerking te komen zijn een beperkt aantal afspraken essentieel. Deze afspraken kunnen worden vastgelegd in een BIM-protocol, maar evengoed zouden buigcentrales een korte richtlijn op hun website kunnen plaatsen. Hierdoor kan de modelleur van de aannemer snel te weten komen hoe bestellingen aan te leveren voor een specifieke buigcentrale.

Door de verscheidenheid aan implementatieniveaus van de buigcentrales stellen we 3 niveaus van digitale uitwisseling voorop: BVBS, pxml en IFC. Elk hoger niveau heeft voordelen ten opzichte van het vorige niveau, met de trade-off dat dit nog niet in elke buigcentrale geïmplementeerd is. De figuur geeft een overzicht van de niveaus en hun voor en nadelen.

Wapeningsstaal_NL

Niveau 1: BVBS + buigstaat

Deze uitwisselingsmethode bestaat uit een combinatie van een buigstaat in Excel of PDF en een BVBS-bestand. Het BVBS-formaat is breed ondersteund en elimineert de noodzaak van manuele ingave, maar heeft als nadeel dat er nog steeds een buigstaat wordt opgemaakt door de aannemer. Een extra nadeel is dat 3D relaties ontbreken wat een visuele controle met verschillende staven bij elkaar onmogelijk maakt.

Niveau 2: pxml

Het pxml formaat wordt al met succes gebruikt in verticaal geïntegreerde bedrijven voor prefab en bij een aantal buigcentrales in Nederland. Hierbij wordt de 3D relatie tussen de staven onderling wel behouden en kan er dus een visuele controle worden uitgevoerd. Door het gebruik van een specifiek formaat moet er door de modelleur geen buigstaat meer gemaakt worden. Het belangrijkste nadeel van dit bestandsformaat is dat het door één bedrijf wordt beheerd en niet elke implementatie volledig up-to-date is.

Niveau 3: IFC4Precast

IFC4Precast is de meest geavanceerde optie en bouwt voort op het bestaande IFC bestandsformaat door de vereiste parameters voor de productie van wapeningsstaal te gaan standaardiseren. Er is geen extra implementatie nodig, naast het ondersteunen van IFC. Dit maakt het mogelijk om het gehele proces te integreren binnen het BIM-ecosysteem. Naast de voordelen van pxml, wordt dit formaat ook breed gedragen door een consortium van machinebouwers en ontwikkelaars van modelleringssoftware. De implementatiegraad bij buigcentrales is evenwel beperkt.

Wil je graag meer informatie, hulp bij implementatie of heb je een gelijkaardige uitdaging die in het kader van Digibuild zou kunnen vallen, contacteer dan mart.willocx@buildwise.be.