Naar hoofdinhoud

Het WTCB werd Buildwise: lees er hier alles over.

Digitale oplossingen voor het hergebruik en recyclage van bouwmaterialen - Digital DeConstruction

Digitale tools bieden ook mogelijkheden om sloop, hergebruik en recyclage efficiënter aan te pakken.
Digitale oplossingen voor het hergebruik en recyclage van bouwmaterialen - Digital DeConstruction

Bouw- en sloopafval is goed voor ongeveer een derde van al het afval dat in de EU wordt geproduceerd. Bijna 50% hiervan wordt momenteel gerecycled in de meeste EU-landen, maar helaas als een laagwaardige toepassing. In de landen van Noordwest-Europa blijft het percentage hergebruik en hoogwaardige recycling van afval onder de 1%. 

Het doel van het project Digital DeConstruction is om geavanceerde digitale oplossingen te creëren en in te zetten die hoogwaardig hergebruik en recycling van bouwmaterialen bevorderen door middel van: 

  1. een Digital Deconstruction-platform dat een set digitale tools (3D-scan, BIM, database, Blockchain-technologie) integreert 
  2. een netwerk van regionale innovatiehubs, waarbinnen digitale tools voor hergebruik en recyclage worden uitgerold 
  3. pilootprojecten in de verschillende regio’s, om in verschillende contexten en soorten gebouwen de tools te testen en te demonstreren

De ambitie is een transnationaal netwerk van regionale innovatiehubs te ontwikkelen om de overdracht van kennis in de landen van Noordwest-Europa mogelijk te maken en om de inzet en grootschalige verspreiding van de innovatieve aanpak van de DDC te vergemakkelijken en zo de weg vrij te maken voor een hoger niveau van digitalisering en meer circulariteit in de sloopsector. 

Via proefprojecten en regionale innovatiehubs zal een transnationaal samenwerkingsproces worden opgezet om de aanpassing aan verschillende markt- en industriële behoeften, normen en voorschriften van de bouwsector in heel Noordwest-Europa, mogelijk te maken. 

In samenwerking met

Met de steun van

Interreg North-West Europe

Heb je vragen over dit onderzoeksproject?