Digitale oplossingen voor het hergebruik en recyclage van bouwmaterialen - Digital DeConstruction

Terug naar : onderzoeksprojecten
Digitale tools bieden mogelijkheden voor efficiëntere sloop, hergebruik en hoogwaardige recyclage.

Bouw- en sloopafval is goed voor ongeveer een derde van al het afval dat in de EU wordt geproduceerd. Bijna 50% hiervan wordt momenteel gerecycled in de meeste EU-landen, maar helaas als een laagwaardige toepassing. In de landen van Noordwest-Europa blijft het percentage hergebruik en hoogwaardige recycling van afval onder de 1%. 

Het doel van het project Digital Deconstruction is om geavanceerde digitale oplossingen te creëren en in te zetten die hoogwaardig hergebruik en recycling van bouwmaterialen bevorderen door middel van: 

  1. Een Digital Deconstruction-platform dat een set digitale tools (3D-scan, BIM, database) integreert.
  2. Een netwerk van regionale innovatiehubs, om digitale hulpmiddelen voor hergebruik en recycling te demonstreren en spelers in de sector met elkaar in contact te brengen.
  3. Pilootprojecten in de verschillende regio’s, om in verschillende contexten en soorten gebouwen de tools te testen en te demonstreren

Het project heeft een transnationaal netwerk van innovatieclusters ontwikkeld om kennisoverdracht in de landen van Noordwest-Europa mogelijk te maken. Daar is de innovatieve aanpak van het SDC op grote schaal verspreid, waardoor de weg is vrijgemaakt voor een hogere mate van digitalisering en meer circulariteit in de sloopsector. Door het testen van pilotprojecten en het bestuderen van innovatieve deconstructiecases zijn de kansen en uitdagingen voor de sector in kaart gebracht.

De resultaten van het project omvatten

  • Een state-of-the-art overzicht van bestaande digitale technologieën.
  • De resultaten over 'low tech' tools, zoals digitale doorverkoopplatformen (marktplaces) en digitale inventarisatie apps.
  • Meer 'high-tech' toepassingen, zoals het artikel over BIM voor stedelijke mijnbouw en de talrijke casestudies over 3D-scannen en kunstmatige intelligentie.

Ontdek de website van het project!

Onze publicaties over dit onderwerp

Met de steun van

Heb je vragen over dit onderzoeksproject?

Gerelateerde projecten