
De aanwezigheid van asbest in gebouwen blijft een groot probleem voor de volksgezondheid en een groeiende uitdaging voor de Belgische bouwsector. Ondanks het verbod in 2001 bevatten 1,7 miljoen gebouwen nog steeds asbest, wat neerkomt op meer dan een miljoen ton materiaal dat moet worden verwerkt. Met het huidige tempo van asbestverwijdering zou het meer dan 50 jaar duren om de bebouwde omgeving volledig te saneren, vandaar de behoefte aan effectieve oplossingen voor het opsporen en beheren van asbest.
Het Adekit II-project heeft tot doel de ontwikkeling af te ronden van een kit voor de snelle detectie ter plaatse van zes soorten asbest in bouw- en industriƫle materialen. Het project, dat gebaseerd is op biologische methoden waarbij specifieke peptiden worden gebruikt, is het resultaat van een sterk partnerschap tussen industrie en onderzoek. Het is een belangrijke innovatie die beantwoordt aan de behoeften van de markt met een snelle en doeltreffende in situ detectiemethode, waardoor het asbestbeheerproces wordt versneld en de analysemogelijkheden, die momenteel beperkt zijn door de capaciteit van microscopielaboratoria (snelheid), worden uitgebreid.
Het project onderzoekt verschillende aspecten, zoals het nemen en voorbereiden van monsters, de keuze van de positieve controle, de gebruiksvoorwaarden van de kit, het aantonen van de haalbaarheid op laboratoriumschaal en de validatie.
De economische baten bestaan uit het creƫren van nieuwe directe en indirecte banen en het opzetten van een structuur voor de productie en marketing van de kit. Dit project biedt positieve vooruitzichten voor de sector, ondersteunt innovatie en komt tegemoet aan de toenemende eisen op het gebied van volksgezondheid en veiligheid.