Het project WATERWIJZER wil hulpmiddelen ontwikkelen voor de leden van de beoogde doelgroep, zodat nieuwe stappen gezet kunnen worden bovenop de hemelwatersystemen in de ontwikkeling van innovatieve waterbesparende maatregelen (grijswatersystemen en waterbesparende sanitaire toestellen) en weloverwogen keuzes gemaakt kunnen worden bij het implementeren ervan. De voornaamste output van dit project is een gebruiksvriendelijke beslissingsondersteunende software. Deze nieuwe software, die zonder uitgebreide voorkennis te gebruiken is, kan verschillende technologieën voorstellen en vergelijken op basis van Total Cost of Ownership (TCO), Return on Investment (ROI) en Milieu Impact (MI). De software zal geïntegreerd worden in het bestaande platform Groenblauwpeil (Groenblauwpeil) om zo een brede toepasbaarheid en een groot gebruiksgemak te garanderen. Daarnaast zullen 5 praktische technische gidsen uitgebracht worden om de doelgroep grondiger over de gekozen maatregelen te informeren, een inspiratiebundel en een draaiboek over de juridische aspecten.
Doelgroep van het Project
De doelgroep bestaat in eerste instantie uit de bouwprofessionelen die het dichtst bij de opdrachtgevers staan: sanitaire installateurs, architecten en studiebureaus. Maar evenzeer de waterleveranciers, fabrikanten, groothandelaars,… die rechtstreeks in contact staan met leden uit de belangrijkste doelgroep, behoren tot onze doelgroep. Daarnaast kunnen andere actoren zoals adviserende overheidsinstanties, gebouwbeheerders, deskundigen die waterscans uitvoeren gebruikmaken van deze hulpmiddelen. De doelgroep wordt vertegenwoordigd door een begeleidingsgroep die zo wordt gekozen dat zij in de verschillende fases van het project input kunnen leveren vanuit het werkveld en feedback kunnen geven op de (tussen)resultaten van het project.
Toegevoegde waarde voor de economie in Vlaanderen
Nieuwbouw- of renovatieprojecten integreren nog steeds te weinig de doelstellingen van de TRIAS AQUATICA in hun plannen. Opdrachtgevers moeten hun keuzes kunnen baseren op indicatoren zoals TCO, ROI en MI. Voor professionals in de sector is het berekenen van deze indicatoren vaak een uitdaging door een gebrek aan gegevens en tijd om deze kennis op te bouwen. De complexiteit neemt toe wanneer verschillende technieken gecombineerd moeten worden. Daarnaast is een grondige kennis van de wetgeving en het juridische kader vereist.
De huidige referentiedocumenten (normen, wetteksten, technische aanbevelingen) en informatie over TCO, ROI en milieu-impact zijn niet overzichtelijk en moeilijk toegankelijk. De nieuwe module op het platform van het Groenblauwpeil zal bouwprofessionals ondersteunen door deze expertise op een zeer toegankelijke wijze aan te bieden. Dit biedt een enorm potentieel en beantwoordt aan een duidelijke vraag vanuit de kleinere bedrijven.
Het is bovendien lastig om snel en automatisch een aantal scenario's te berekenen en specifieke informatie te verzamelen. Uiteindelijk zal onze software opdrachtgevers helpen om overtuigd te raken van de voordelen van technologieën die momenteel onderbenut blijven.
Door het stimuleren van de toepassing van innovatieve waterbesparende technologieën, zal het project een significante positieve impact hebben op de economie in Vlaanderen. Het bevordert niet alleen duurzaamheid maar versterkt ook de concurrentiepositie van Vlaamse bedrijven in de bouwsector.