Windweerstand van verkleefde platte daken - WindRoof

Terug naar : onderzoeksprojecten
Testmethode om de windweerstand in situ te beoordelen van verkleefde platte daken

De windweerstand van een platdakcomplex (geheel, samengesteld uit de verschillende lagen) wordt in het laboratorium beoordeeld volgens de ‘wind uplift’-test, met een apparatuur waarmee opeenvolgende stormen van toenemende intensiteit worden uitgeoefend op een hiervoor gemaakt dakmaquette. Het is niet transporteerbaar op de werf en er werd een statische trekproef door Buildwise ontwikkeld om de windweerstand van een bestaand plat dak te kunnen beoordelen. Dit is bijvoorbeeld  noodzakelijk als men een dakcomplex wenst te behouden en te renoveren door een nieuw complex erop aan te brengen, of om de hechting te controleren op een cementgebonden helingslaag, bijvoorbeeld.

Het doel van het project is het ontwikkelen van een methode die in situ kan worden gebruikt om de windweerstand van bestaande platte daken die in hechting werden geplaatst, te beoordelen, d.w.z.

  • de correlatie te bepalen tussen de resultaten van de 'wind uplift' test en die van de in situ trekproef (hoofddoel), en
  • de door Buildwise ontwikkelde in situ trekproef te specificeren: de stijgingssnelheid van de belasting, de reproduceerbaarheid, en de afmetingen van de proefstukken bestuderen.

In overleg met het Technisch Comité ‘Dichtingswerken’ worden verschillende platte dakopbouwen geselecteerd, inclusief zoveel mogelijk representatieve materialen en bevestigingstechnieken. De twee proeven worden vervolgens parallel uitgevoerd op al deze opbouwen en de resultaten worden geanalyseerd en vergeleken.

Onze publicaties over dit onderwerp

Hebt u vragen over dit onderzoeksproject?

Gerelateerde projecten