Digitaal in de bouw

Digitaal in de bouw

Digitalisering kan je bedrijf efficiënter maken, kosten besparen en je dienstverlening verbeteren. Buildwise wijst je de weg door het digitale doolhof!

Ook de bouwsector gaat steeds vaker digitaal.

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over de mogelijkheden die digitaliseren jouw bedrijf biedt. Elk bouwberoep kan er immers zijn voordeel mee doen! We tonen er de verschillende technologieën en hoe je ze kunt toepassen - zowel op kantoor als op de werf. We leren je hoe je ze kunt gebruiken om je efficiëntie te verhogen, kosten te besparen en je dienstverlening te verbeteren. En we laten enkele van je collega’s aan het woord om te tonen hoe zij het eerder al aanpakten! 

Zelf kennis maken met wat er allemaal mogelijk is en hoe Buildwise jou kan helpen?

Wil je graag ervaren wat Buildwise voor je bouwbedrijf kan betekenen? Maak dan kennis met de Buildwise Experience. Ontdek en test zelf de technologieën die bij het best bij jouw bouwbedrijf passen!

Je kunt daarvoor langslopen in Limelette of Zaventem. Of we komen langs bij jouw bedrijf of op jouw werf met een demonstratie op maat!  

Ontdek Buildwise Experience

Digitaal in de bouw: haalbaar én betaalbaar voor elk bouwbedrijf 

Zowel voor kleinere als voor grotere bouwbedrijven biedt digitaliseren heel wat mogelijkheden. En dat geldt voor elk bouwberoep! Efficiënter werken – zowel op de werf als op kantoor, betere beslissingen nemen op basis van de juiste gegevens, het ontlasten van medewerkers: digitaal werken maakt het allemaal mogelijk. Buildwise is je bedrijf daarbij graag van dienst!    

Ongeacht of je er sceptisch tegenover staat (“Die digitalisatie is niets voor mij”), overtuigd bent maar het noorden wat kwijt bent (“Ik begrijp dat dit belangrijk is, maar weet niet hoe ik het moet aanpakken”) of al goed gevorderd bent (“De omschakeling is gestart in ons bedrijf, maar er is nog zoveel te doen”) - hier vind je wat je zoekt rond digitalisatie. Ontdek het nut en het belang van digitalisatie – ook voor kleinere bouwbedrijven. 

Digitalisatie? Wat is dat?

Digitalisatie betekent dat je een of meerdere aspecten van je bouwonderneming digitaal gaat uitvoeren of ondersteunen. Zo kan een huisschilder met twee arbeiders makkelijk vindbaar zijn met een leuke website. Hij beheert zijn agenda online, meet alles digitaal op, en maakt zijn offertes op vanuit zijn ERP-systeem. Hij heeft overzichtelijke planningtools en weet waar zijn materiaal zich bevindt.

 

Als de werken klaar zijn, stelt hij vlot zijn factuur op en bezorgt die aan de klant en de boekhouder. Als de klant belt voor een nieuwe opdracht, weet de schilder nog perfect wat hij eerder bij die klant uitvoerde, want alle informatie zit in zijn CRM-systeem. Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe digitale technologie elk bouwbedrijf kan helpen! 

Enkele voorbeelden uit de praktijk!

Digitalisatie biedt mogelijkheden voor elk bouwberoep! Bekijk hier de ervaringen van enkele KMO’s uit de sector (video's)

Welke technologieën zijn er op de markt en hoe pas ik ze toe?

Benieuwd naar BIM? Ontdek ons BIM Pack!

‘BIM’ is een veelgehoord concept in de bouw, maar het wordt voorlopig nog te weinig begrepen en toegepast door de Belgische bedrijven, in het bijzonder in kleinere projecten. BIM is een methode om samen te werken, waarbij het structureren en uitwisselen van informatie gebeurt via digitale bouwmodellen. 

Als kennismaking met deze technologie ontwikkelde Buildwise het BIM Pack – een laagdrempelige gids om het gebruik van BIM te stimuleren, ongeacht de omvang van het project! 

Naar het BIM Pack

Digitalisatiegids

Om alle stappen van digitalisatie helder en toegankelijk op een rijtje te zetten, ontwikkelde Buildwise een gratis online Digitalisatiegids. De Gids licht stap voor stap toe waar het over gaat en hoe je digitalisatie in de praktijk best aanpakt. 

Naar de Digitalisatiegids

Buildwise Tools: gratis apps en rekenbladen voor elk bouwberoep!

Wist je dat je vandaag al een ruim aanbod apps en rekenbladen vindt op onze website? De Buildwise Tools bieden oplossingen voor elk bouwberoep – helemaal gratis! Ontdek hier welke toepassingen jouw bedrijf kunnen helpen – of het nu gaat om je bedrijfsvoering of op de werf! 

Ontdek de Buildwise Tools
Bimio Notext Square

Tool in de kijker: BIMio!

Je hoort de afgelopen jaren steeds meer over BIM (Building Information Modeling). In essentie krijgt je gebouw een digitale kopie. Onze Buildwise Tool BIMio is een zelf ontwikkelde gratis BIM-viewer. BIMio laat aannemers die nieuw zijn in BIM toe om te leren hoe een 3D-model werkt en welke informatie ze eruit kunnen halen. Wie al BIM-projecten heeft lopen, kan 3D-bouwmodellen die ze van de architect hebben ontvangen, openen, bekijken en manipuleren en alle informatie eruit halen die relevant is voor hun project. 

Met BIMio hebben aannemers gemakkelijk toegang tot alle afmetingen, materialen en eigenschappen van elk BIM-element. Je kunt ook filters gebruiken om specifieke elementen te tonen, te verbergen of te kleuren op basis van hun type of eigenschappen. De software biedt een reeks basisfilters om snel informatie te vinden voor verschillende vakgebieden. Bovendien kun je met BIMio al deze informatie exporteren in Excel-formaat, zodat je gemakkelijker ramingen en offertes kunt maken. 

  • BIMio is gratis; 
  • BIMio heeft een basis 3D-model voor beginners; 
  • BIMio heeft een filter- en kleursysteem om toe te passen op het model;
  • BIMio laat toe om hoeveelheden en eigenschappen te exporteren naar Excel. 

Maak kennis met BIMio

Nog vragen?

Neem contact op met ons Help Center