Passieve en actieve koeling

Hittegolven komen steeds vaker voor en zijn intenser. In veel gebouwen is oververhitting al een realiteit in de zomer. Er bestaan verschillende oplossingen om dit probleem te voorkomen of te beperken. Eerst en vooral kan de zoninstraling worden beperkt door zonwering te installeren. Ook passieve koeling via 'ventilatieve koeling' (ventilative cooling) is een doeltreffende maatregel die bijna overal kan worden toegepast, ongeacht of het gebouw een actief koelsysteem heeft of niet.

Terug naar : koeling

Passieve koeling dankzij 'ventilatieve koeling'

Bij 'ventilatieve koeling', ook intensieve ventilatie genoemd, vindt de koeling plaats door ramen open te zetten of speciale toestellen te gebruiken wanneer de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur. We spreken dan van passieve koeling omdat hiervoor geen elektriciteit wordt gebruikt, of heel weinig als de openingssystemen gemotoriseerd zijn. 

Actieve koeling met een omkeerbare warmtepomp

De meeste warmtepompen zijn omkeerbaar en kunnen dus in de zomer ook koelen. Bij lucht-watersystemen is het koelvermogen vaak beperkt door de grootte van de warmtewisselaars (vloerverwarming, ventilatorconvectoren, dynamische radiatoren) en door de noodzaak om condensatie te vermijden. In het volgende artikel worden de prestaties van verschillende actieve systemen vergeleken: Vergelijking van duurzame koelsystemen.

Smart Geotherm

Een screeningstool om de geschiktheid van een geothermische installatie (inclusief free geo-cooling) te onderzoeken.

Duurzame koeling

Op www.duurzamekoeling.be staat meer informatie over verschillende passieve koelstrategieën en actieve koelsystemen. Je vindt er ook twee tools: een selectietool die verschillende systemen met elkaar vergelijkt qua comfort en verbruik en ook een dimensioneringstool die de koelvraag helpt bepalen.

Nuttige links

Nog vragen?