Bouwvocht in platte daken: praktische gids voor dakprofessionals

Bouwvocht is een vaak gezien probleem in platte daken. In dit artikel verkennen we de meest voorkomende symptomen en mogelijke oorzaken. We geven ook tips om bouwvochtproblemen te voorkomen en aan te pakken. 

Een voorbeeld van vochtschade ontstaan door bouwvocht in een plat dak

Wat is bouwvocht?

Bouwvocht is het vocht dat tijdens de constructie van een gebouw vrijkomt. Het kan afkomstig zijn van beton, mortel, pleisterwerk, verf, en tal van andere bouwmaterialen die water bevatten. Bouwvocht kan ook ingesloten vocht zijn, doordat materialen nat worden vlak voor of tijdens de werken (bijvoorbeeld door neerslag) en niet of onvoldoende droog zijn wanneer ze worden aangebracht.  

Bouwvocht in platte daken

Alle bouwdelen en alle soorten daken kunnen last hebben van bouwvocht, maar platte daken lopen veruit het meeste risico. Vaak gaat het om vocht dat ingesloten raakt onder het dampscherm (in de hellingslaag of dakvloer) of zelfs in de isolatielaag (tussen het dampscherm en de dakafdichting).  

Tip 

  • Gebruik voor hellingslagen bij voorkeur traditionele mortel. Lichtgewicht beton (bijvoorbeeld schuimbeton) bevat veel water. 
  • Zorg dat er zo weinig mogelijk vocht ingesloten raakt in het dakkomplex, door een waterdicht dampscherm zo snel mogelijk aan te brengen op de hellingslaag. 

  

Vochtproblemen aan de binnenkant  

Als bouwvocht ingesloten raakt in een warm plat dak, dan kan het naar buiten toe onmogelijk uitdrogen omwille van het afdichtingsmembraan. Daardoor baant het vocht zich algauw een weg naar binnen, mogelijk met vochtproblemen tot gevolg.  

 

Multiplex delamineert 

Bij platte daken heeft bouwvocht de neiging zich niet alleen op te hopen in de hellingslaag, maar ook in openingen van metselblokken die worden gebruikt voor dakopstanden. Dat kan leiden tot condensatie in de dakopstanden, waardoor multiplex die als spouwafdekking wordt gebruikt, mogelijk delamineert. Let wel, multiplex kan ook delamineren doordat de houtkwaliteit en/of verlijming niet geschikt is voor een dergelijk gebruik. Bouwvocht is hier dus niet altijd de boosdoener. 

Tip 

  • Kies een houtsoort en verlijming die de nodige vochtbelasting aankan (gebruiksklasse 2, vochtige omgeving). 

 

Hechtingsproblemen met het dampscherm 

Een dampscherm dat wordt aangebracht voordat bouwvocht genoeg is verdampt of afgevoerd, hecht mogelijk minder goed. Hoeken laten los of er verschijnen luchtbellen. Dit probleem komt vaker voor bij platte daken die een hellingslaag van licht beton hebben (zoals schuimbeton).  

Tip 

  • Gebruik gewone mortel of een losliggend en geballast afdichtingssysteem (desnoods een mechanisch afdichtingssysteem dat tot in de dakvloer is bevestigd). 

 

Blaasvorming 

Ingesloten vocht (maar ook lucht) tussen de isolatie en de afdichting, of tussen twee afdichtingslagen, kan leiden tot blaasvorming. Meestal veroorzaakt blaasvorming geen functionele problemen, maar om klanten gelukkig te houden is voorkomen natuurlijk beter dan genezen.  

Tip 

  • Vermijd het volvlakkig vlamlassen van een afdichting op PU-isolatie. 

Bouwvocht in compactdaken

Compactdaken zijn platte daken waarbij de isolatie zich in de houten dakvloer bevindt. Omdat de houten dakconstructie en de dakafdichting meestal door verschillende aannemers (en dus niet onmiddellijk na elkaar) worden geplaatst, krijgt regenwater soms vrij spel en daardoor neemt het risico op bouwvochtproblemen toe. Bovendien droogt een compactdak sowieso zeer langzaam, waardoor voorzorgsmaatregelen op hun plaats zijn. 

Tip 

  • Gebruik een dampopen, vezelig isolatiemateriaal (geen kunststofschuimen). 
  • Breng langs de binnenzijde geen dampdichte afwerkingsmaterialen aan (gipskartonplaten genieten de voorkeur boven OSB en multiplex). 
  • Verwarm en verlucht het gebouw voldoende tijdens de werkzaamheden (zeker in de winter). 
  • Houd de dakvloer droog. 
Une toiture qui ne présente pas le moindre problème d’humidité grâce à un spécialiste de la toiture qui a suivi le guide pratique de Buildwise à la lettre.

Gratis gids! De meest voorkomende vochtproblemen bij daken

Bouwvocht kan heel wat oorzaken en verschillende gevolgen hebben. Hierboven bespraken we er enkele, maar in onze handleiding voor dakwerkers ontdek je er nog veel meer. Ook geven we je tal van extra tips om bouwvocht en andere vochtproblemen bij daken, zoals waterinfiltratie en condensatie, op te lossen en te voorkomen. Download de praktische gids nu helemaal gratis!

Download de praktische gids nu helemaal gratis!