Dimensionering van gesloten expansievaten

Terug naar : buildwise-tools
De druk in een gesloten expansievat kan constant gehouden worden door een compressor of een pomp. Hij kan echter ook variabel zijn, zoals in expansievaten met een diafragma. In de norm NBN EN 12828 staat voor deze twee types expansievaten een dimensioneringsmethode beschreven.
Versie 7.1
08 december 2022

Contact

Christophe Delmotte

Opmerking

 

De Excel-tool die je gaat downloaden bevat macro's. De bestanden moeten worden "unblocked" voordat ze kunnen worden geopend.
Hoe? Rechtsklik op het Bestand >> Eigenschappen >> Tabblad Algemeen >> Vink het vakje "Unblock" helemaal onderaan het venster aan.

Of volg de online gedetailleerde procedure

Voor expansievaten met een diafragma verloopt de dimensionering in drie stappen:

  1. invoering van de algemene gegevens van de installatie, zoals de waterinhoud, de statische hoogte of de maximale overschrijdingstemperatuur
  2. theoretische berekening van het expansievat
  3. keuze van het expansievat.

Voor expansievaten met constante druk, omvat de dimensionering nog twee bijkomende stappen:

  1. bepaling van de geregelde druk in het expansievat
  2. bepaling van de capaciteit van de compressor of de pomp.

Rekentool Variabele druk

De tool die wij u hier ter beschikking stellen, kan de berekening sterk vergemakkelijken. Na het downloaden opent het rekenblad zich in Microsoft Office Excel. U moet de wijzigingen toestaan en de macro’s inschakelen om de tool te kunnen gebruiken. De toepassing van het rekenblad staat beschreven in de handleiding.

Handleiding Variabele druk

Rekentool Constante druk

De tool die wij u hier ter beschikking stellen, kan deze berekening sterk vergemakkelijken. Na het downloaden opent het rekenblad zich in Microsoft Office Excel. U moet de wijzigingen toestaan en de macro’s inschakelen om de tool te kunnen gebruiken. De toepassing van het rekenblad staat beschreven in de handleiding.

Handleiding Constante druk