Mag men een ETICS aanbrengen die opgebouwd is uit houtvezelisolatie panelen?

Vakgebied

Terug naar : technische vragen

Het is aanbevolen om te kiezen voor een ‘gesloten’ systeem omdat de fabrikant (de systeemhouder) dan verantwoordelijk is voor de verklaring van overeenkomstigheid van het systeem (bv. technische goedkeuring) en van de producten waaruit het opgebouwd is. Het is afgeraden om materialen van verschillende systemen met elkaar te combineren. 


In België bestaan er vooralsnog geen technische goedkeuringen (ATG) voor ETICS opgebouwd uit een isolatie op basis van houtvezels en dit, ongeacht de ondergrond. Er zijn echter wel verschillende systemen op de markt die beschikken over een ETA (European Technical Assessment). Hiervoor is de EAD (European Assessment Document) tegenwoordig hét referentiedocument voor de beoordeling van ETICS in Europa. In België gaan deze richtlijnen gepaard met bijkomende (strengere) eisen die rekening houden met de bijzonderheden van ons klimaat. 

Deze eisen worden uit de doeken gedaan in de Technische Voorlichting 257 (Bepleisteringen op buitenisolatie) en het Buildwise-artikel 2011/02.10 (ETICS : de isolatie en haar plaatsing). Aangezien de markt voor andere isolatiematerialen dan EPS (die ongeveer 98 % van de sector vertegenwoordigt) voorlopig nog erg beperkt is, is de investering van een systeemhouder in een ATG vaak niet gerechtvaardigd. 


Platen op basis van houtvezels zijn doorgaans vochtgevoelig. In geval van bevochtiging kunnen ze opzwellen en hun mechanische eigenschappen verliezen. Ze zijn bovendien niet rotbestendig. Men dient dus de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen bij het ontwerp en de uitvoering van de details. Het is eveneens noodzakelijk om in een bescherming tegen de weersomstandigheden te voorzien (dekzeil) tijdens alle fasen voorafgaand aan het aanbrengen van het grondpleister. 


Onderaan deze pagina vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Ontdek ook onze vakgebiedpagina over pleister- en gevelwerken.