Is een donkere verkleuring van de onderste muurtegels in een douche steeds te voorkomen?

Vakgebied

Terug naar : technische vragen

Nee, een donkere verkleuring van de onderste muurtegels in een douche is niet altijd te voorkomen. De belangrijkste oorzaken van dit verschijnsel zijn: 

  • vochtinfiltraties: wandtegels zijn nooit volledig waterdicht. Via de voegen kan er water achter de tegels terechtkomen, dat slechts langzaam droogt.Vooral bij betegelingen met grotere tegels die minder voegen vertonen, zal dit een rol spelen.
  • de waterabsorptie van de tegels: sommige tegels hebben een grotere waterabsorptie waardoor ze bij contact met vocht meer water kunnen opnemen en een iets donkerdere kleur verkrijgen. Dit is bv.het geval voor keramische tegels van de groep BIII (waterabsorptie > 10 %). Bij gebruik van minder waterabsorberende tegels (bv. van de groep BIa) is de kans op verkleuringen kleiner.
  • de afdichting: het aanbrengen van een goede waterdichtingslaag achter de tegels is essentieel om vochtproblemen te vermijden. 

Een regelmatig onderhoud en een periodieke controle van de kitvoegen kan helpen om problemen te voorkomen. Een volledige bescherming tegen verkleuring is daarentegen niet altijd mogelijk. 

 Meer informatie kan je terugvinden in onze publicaties:

  • Technische Voorlichting 227: Muurbetegelingen
    Document dat dieper ingaat op de plaatsing (gevels en binnenmuren) van keramische muurtegels, muurtegels van natuursteen, glas, porselein en analoge producten of harsgebonden muurtegels.
  • Buildwise artikel 2017-02.09: Inloopdouches - waterdichting en keuze van de afwerking
    De term inloopdouche dekt alle douches zonder drempel of met een drempel met zeer beperkte hoogte (max. 2 cm). De ondergrond bestaat doorgaans uit een dekvloer, betegelbare bouwplaten of een geprefabriceerde douchebak. Dergelijke douches hebben definitief hun plaats veroverd in de moderne badkamer. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de manier waarop de waterdichting ervan tot stand gebracht moet worden en op de keuze van het afwerkingsmateriaal.
  • Innovation Paper 39: Onderhoudsgids voor duurzame gebouwen
    Deze volledig herziene vierde uitgave houdt niet alleen rekening met de laatste evoluties binnen het bouwwezen, maar tevens met de alsmaar strenger en uitgebreider wordende reglementeringen. De artikels werden zodanig ingedeeld dat ze perfect afgestemd zijn op de verschillende fasen van het bouwproces.

Onderaan deze pagina vind je de veelgestelde vragen terug. Ontdek ook onze vakgebiedpagina over tegelwerken.