Naar hoofdinhoud

Het WTCB werd Buildwise: lees er hier alles over.

Herziening van de normen betreffende de dimensionering en de installatie van vloerverwarming

Terug naar nieuws

De normen NBN EN ISO 11855 betreffende vloerverwarming werden in 2021 herzien. Ontdek ze nu! Ze zijn beschikbaar op onze website.

vloerverwarming

De ontwikkeling van technieken en kennis vereist regelmatige updates van de normen. Eind 2021 werd de normenreeks NBN EN ISO 11855 (delen 1 tot 5) over vloerverwarming herzien. Deze vijf delen zijn beschikbaar als Belgische normen en hebben betrekking op de volgende aspecten:
1. definities en comfortcriteria
2. bepaling van het vermogen
3. ontwerp en dimensionering (zie ook Dimensioneringsmethode 18)
4. dimensionering van thermoactieve systemen
5. installatie (zie ook TV 273). 

 

Er zijn ook nog twee andere delen die alleen op ISO-niveau beschikbaar zijn:
1. controle
2. parameters voor de EPB-berekening.

 

Een achtste deel over elektrische vloerverwarming wordt momenteel nog ontwikkeld. De in 2021 herziene aspecten omvatten onder andere de correctie van enkele rekenformules voor de dimensionering (deel 3) en de toevoeging van een aantal directere rekenformules die door Buildwise ontwikkeld zijn (Dimensioneringsmethode 18). De toepassing van de dimensioneringsmethode wordt sterk vergemakkelijkt door de geïntegreerde tool voor het berekenen van de warmtebelasting van gebouwen en de vloerverwarming, die vrij beschikbaar is voor installateurs. De normen van de reeks NBN EN ISO 11855 zijn gratis beschikbaar voor onze leden en abonnees op de website van Buildwise. Ze kunnen ook aangekocht worden bij het NBN (www.nbn.be).