Ontwikkeling van koolstofarme cementgebonden inkten voor 3D printen van complex gevormde permanente bekisting - 3DFORMWORKS

Terug naar : onderzoeksprojecten
Er worden nieuwe milieuvriendelijke cementinkten ontwikkeld voor het 3D-printen van bekistingen voor de productie van complexe elementen van gewapend beton.
Het metier
Start: 1 oktober 2024 Eind: 30 september 2028

De bouwsector is voortdurend op zoek naar mogelijkheden om de koolstofvoetafdruk te verlagen, de efficiëntie te verhogen en de duurzaamheid van materialen te verbeteren. De huidige industriële revolutie, met technologieën zoals 3D-printen, verandert verschillende sectoren zoals de bouw grondig. 3D-printen belooft een aanzienlijke vermindering van afval en een optimaal gebruik van grondstoffen. Voor opschaling van deze innovatieve methode dienen echter nog verschillende technologische en milieu-gerelateerde uitdagingen te worden aangepakt. 

Het Europese Interreg France Wallonie Vlaanderen-project 3DFORMWORKS heeft tot doel enkele van deze obstakels te overwinnen door koolstofarme printbare mortels te ontwikkelen en 3D-printprocessen te optimaliseren, om zo een bredere toepassing van 3D-betonprinten in de bouwsector te bevorderen.

De belangrijkste pijlers van dit project zijn: 

  • De ontwikkeling van printbare mortels met een lage koolstofvoetafdruk, waarbij natuurlijk zand volledig wordt vervangen door gerecycleerd zand en een aanzienlijk deel van het cement wordt vervangen door milieuvriendelijkere cementvervangers.
  • De productie van permanente bekistingen die in 3D worden geprint, die dienen als mallen voor de vervaardiging van complexe betonnen gewapende structuren. Deze alternatieve methode voor traditionele mallen verlaagt de productiekosten, versnelt de productiviteit en maakt complexere ontwerpen mogelijk.
  • Optimalisatie van 3D-printprocessen met behulp van AI en numerieke simulaties. De kwaliteit van het geprinte object wordt verbeterd door de printsnelheid en de materiaalstroom dynamisch aan te passen aan de kromming van het object tijdens het printproces.

Demo’s worden gebouwd met de ontwikkelde printbare mortels, gebruikmakend van de printapparatuur binnen het consortium, variërend van laboratorium- tot piloot- en industriële schaal.

Dit project biedt bedrijven in de drie betrokken regio’s een unieke kans om begeleid te worden in de technologische transitie van hun processen en om pioniers te worden op het gebied van 3D-betonprinten. Daarnaast bevordert de toepassing van deze productietechnologie de invoering van een circulair economisch model dankzij het gebruik van alternatieve, vaak lokaal beschikbare grondstoffen (zoals ORBIX, RECYMEX, SCORI, ...).

Onze publicaties over dit onderwerp

Meer informatie over normen en regelgevingen op dit gebied

In samenwerking met

Met de steun van

Hebt u vragen over dit project?

Gerelateerde projecten