Duurzaam waterbeheer
België is een van de landen die het sterkst blootgesteld zijn aan waterschaarste. Ontdek de verschillende aspecten van duurzaam waterbeheer in de gebouwde omgeving.
België is een van de landen die het sterkst blootgesteld zijn aan waterschaarste. Ontdek de verschillende aspecten van duurzaam waterbeheer in de gebouwde omgeving.
Bij een toenemend risico op waterschaarste is het essentieel en dringend om ons watergebruik grondig te herzien. Dit vraagt om circulair waterbeheer, een doordachte consumptie en concrete acties om de aanvulling van grondwaterlagen te bevorderen. Elke handeling, hoe klein ook, helpt om deze onmisbare hulpbron te beschermen.
Het concept van duurzaam waterbeheer krijgt een steeds prominentere rol in de strijd tegen droogte en waterschaarste. De bouwsector kan hierin een sleutelrol spelen door te focussen op:
Hemelwater volstaat vaak voor niet-drinkbare toepassingen, maar niet altijd... In hotels of appartementsgebouwen kan er onvoldoende van beschikbaar zijn. De oplossing? Het hergebruik van grijswater van douches, wastafels of wasmachines. Na behandeling kan dit water opnieuw worden ingezet. Eén en dezelfde waterdruppel, twee levens! Meer informatie over het hergebruik van niet-drinkbaar water en de kwaliteit ervan vind je hier:
De juiste sanitaire toestellen kiezen en de waterdruk onder controle houden: dat is de sleutel tot een lager verbruik. In 2024 voerde Buildwise een studie uit voor de H2O-cluster (Waalse Gewest) om de concrete impact daarvan in kaart te brengen:
Het verbruik opvolgen en lekken in real-time opsporen is een cruciale hefboom voor slim en duurzaam waterbeheer, als aanvulling op de besparingen die al worden gerealiseerd met efficiënte toestellen en door hergebruik van niet-drinkbaar water.
Je vindt meer informatie over lekdetectie in ons nieuwsartikel:
In Vlaanderen wordt jaarlijks maar liefst 60 miljoen m³ water uit de grond gepompt bij werkzaamheden – dat komt overeen met 24.000 olympische zwembaden!
Buildwise onderzocht de gebruiksmogelijkheden van dit water en stelde vast dat het ongeschikt is voor sanitaire toepassingen in het gebouw. Meer info vind je in ons artikel:
Buildwise onderzoekt al verschillende jaren hoe gebouwen op een duurzame manier kunnen omgaan met water. Hieronder vind je de resultaten van een aantal onderzoeksprojecten.
Duurzaam watergebruik betekent dat installaties correct gedimensioneerd worden, dat materialen gebruikt worden die geschikt zijn voor de toepassing en dat in voege zijnde regelgeving gerespecteerd wordt. De Normen-Antenne Water en daken informeert bouwprofessionals o.a. over de regelgeving en normalisatie met betrekking tot alle aspecten van watertoevoer en waterafvoer in en rond gebouwen.